Няма да повярвате как се храни лястовицата!

36819
Няма да повярвате как се храни лястовицата!
Снимка: iStock

В природата лястовиците се хранят предимно с различни мухи, бръмбари, пчели, оси, пеперуди, молци и други летящи насекоми. Обикновено хващат самотно летяща плячка.

За да усвояват по-добре храната, те кълват различни зърна и малки камъчета, подобно на много други птици. Това им дава калций и улеснява храносмилането. Хранят се почти изключително по време на полет, поради което летят доста ниско в сравнение с други птици. Обичат да летят над водни повърхности. Те се навъртат около стада едър рогат добитък, тъй като на такива места винаги има много насекоми. Понякога ядат мъртви насекоми по земята, върху дърво или стени на сграда.

Лястовичките се хранят от зори до здрач. През деня тази птица може да изяде над сто различни насекоми.

Как да храним лястовицата в домашни условия?

Лястовиците се нуждаят от насекоми за храна. Те ги хващат само в състояние на полет, затова се нуждаят от летящи насекоми, по-специално от мухи. Освен мухи, подходящи са щурци, ларви на пчели, ларви на молци. Не е задължително да използвате живи насекоми, подходящи са и замразени. Не давайте на лястовичките брашнени червеи за храна, тъй като това ще доведе до загуба на пера и стомашно разстройство поради високото количество белтъчини. Необходимо е да се добавят витаминни и минерални смеси към храната, особено при отглеждане на малките пиленца.

Бяла лястовица се появи в боляровското село Крайново

Отглеждане на лястовиче.

По принцип е много трудно да се обучи малко на лястовица, родено в домашни условия, да живее в природата. Това е по силите само на опитен специалист. Поради тази причина, ако намерите пиленце, огледайте се внимателно наоколо - може да е паднало от гнездото си. Върнете го обратно, ако е възможно. Можете да го поставите в гнездото на друга лястовица от същия вид - те са грижовни птици и няма да го изхвърлят, а ще си го отгледат. Ако това не е възможно и се е наложило да вземете пиленцето, занесете го на ветеринар, проверете за паразити и други болести, както и за наранявания, след което започнете да го отглеждате.

Хранене на лястовиче.

У дома най-лесният начин да нахраните малкото е да купите щурци в магазин за домашни любимци. Малките лястовичета все още не могат да убиват живи насекоми, затова трябва да го правите вие - в противен случай живите ларви и насекомите може да повредят стомаха на лястовичето. Не го хранете с големи щурци, те са трудни за смилане; намалете размера им или намерете дребни насекоми.

Малкото лястовиче трябва да се храни на всеки 15 минути през целия ден. Ако вече се е заситило, може да го храните на всеки два часа - всичко зависи от възрастта. Лесно е да разберете дали пилетата са гладни или не. Ако нетърпеливо отварят човката си, им давайте насекомо след насекомо. Щом се наситят, ще спрат да отварят човки и ще се успокоят.

Голямо нещастие ще ти се случи, ако развалиш гнездо на лястовица

Можете да замразявате насекоми и да храните пиленцето с тях. Преди хранене извадете необходимото количество храна от фризера и я размразете. Не вземайте повече от необходимото, такава храна се разваля бързо. Препоръчително е да добавите ситно натрошени яйчени черупки – тази добавка се дава не повече от веднъж дневно. В такъв прах може да оваляте насекоми. Малките лястовичета се нуждаят от вода, затова трябва да им се дава вода чрез пипета (капкомер) няколко пъти на ден.

Възможно ли е да привлечем лястовички?

Трудно е да привлечете лястовици точно там, където желаете. Практически е невъзможно да им бъдат създадени изкуствено необходимите условия за живот: наличието на храна и вода. Лястовичките изискват да има летящи насекоми за храна, постоянен водоизточник, големи и открити пространства за летене и ловуване. Те почти никога не посещават хранилки за птици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com