Няма да повярвате как всъщност изглежда кашуто (СНИМКИ)

54432
Няма да повярвате как всъщност изглежда кашуто (СНИМКИ)
Снимка: pixabay.com

Ядките кашу са всъщност семките, които са прикрепени в долната част на кашу ябълката – плодът на дървото кашу, което е родом от крайбрежните райони на североизточна Бразилия.

Семките, известни ни, като кашу са с деликатен аромат и твърда, но леко шуплеста текстура. Крушата също се яде, но се разваля бързо, затова е позната в тези места, където расте – например в Индия, където всяка година събират около 25 хиляди тона такива „ябълки“. Затова наричат кашуто още и индийски орех.

Защо седалките в самолета не са на една линия с прозорците

Когато пътуваш в самолет 10 часа, започваш да забелязваш много неща. Като онази малка дупчица в прозореца или как турболенцията става в...

Латинското наименование на кашуто е Аnacardium occidentale L. Това са дървета с височина 6 м, топлолюбиви, нуждаят се от по-сух климат от другите орехоплодни дървета, въпреки че родината им е басейнът на Амазонка.

Дървото кашу винаги е било ценено заради дървесината си, балсама от кашу и ябълката кашу, но самата ядка кашу става популярна едва в началото на 20 век.

Днес водещите производители на кашу са Индия, Бразилия, Мозамбик, Танзания и Нигерия. Кашу идва от „акажу“, което на езика на южноамериканските индианци означава „жълт плод“.

Знаете ли защо морковите са оранжеви? Причината ще ви изуми

Замисляли ли сте се защо морковите са оранжеви? Ако щете вярвайте, но причината е от кралско-холандски характер. Първо, може би е редн...

По-рано смятали кашуто за лакомство за богатите, защото да се отдели ядката от черупката е твърде трудоемко занимание, при това трябва да се прави много старателно понеже в обвивката около семето има масло, което предизвиква появяването на мехури върху кожата (оттук идва още едно наименование на тези ядки – мехурчести). Именно от това масло правят мастило за печатите върху тъканите, а с анакардиево масло пропиват дървесината срещу гниене (и ето още едно наименование на кашуто – мастилени орехи).

Затова кашуто никога не се продава с черупката. В суров вид семената на анакардиума са абсолютно безвкусни и само когато са печени, са истинско лакомство.

В наши дни кашуто основно расте в земите на Африка и Азия. Там то е внесено от португалските флотилии през далечния 16 век.

Вижте защо китайците оставят дупка във фасадата на небостъргачите

В Хонконг, градът с един от най-красивите силуети, планът и проектирането на една сграда се определят както от архитекти и инженери, та...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com