Няма да повярвате кой е по-полезен – белтъкът или жълтъкът

20345
Няма да повярвате кой е по-полезен – белтъкът или жълтъкът
Снимка: iStock/Guliver

Консумирането на яйца е изключително полезно, тъй като снабдява организма с необходимите протеини, витамини, микроелементи, аминокиселини. В тази връзка, по-долу са отговорите на въпросите: дали белтъка или жълтъка са по-полезни; как се усвояват яйцата и с какви храни е удачно да се съчетават; как е най-добре да се приготвят.

По отношение на съдържанието на протеина трябва да се отбележи, че жълтъкът е по-богат на белтъчини. В яйцата се съдържат практически всички елементи, необходими за обмяната на веществата: витамините А, Е, В3, В12, D; микроелементите селен, магнезий, калий, фосфор, желязо, калций; фолиева киселина, биотин, холин, и други. Ето някои от ползите им:

Внасят нелегално яйца за преработка, продават ги за директна консумация

У нас се внасят яйца, които са предназначени за преработка, но тук им слагат печати и ги продават за консумация в магазините. Те имат п...

1. Витамин Е има благотворен ефект върху работата на сърдечно-съдовата система, а в съчетание с антиоксиданта лутеин – действа профилактично по отношение на туморните заболявания.

2. Витамин D, в съчетание с фосфора, укрепва костната система и зъбите.

3. Сярата, лутеинът, цистеинът и аминокиселините подържат функционалността на зрителните органи.

Яйцата се усвояват най-пълноценно, ако се подлагат на щадяща термична обработка, варираща от варене до степен „рохко яйце, до коагулация – в кремовете. Яйцата не бива да се преваряват, защото белтъкът им става трудно усвоим. Рохкото яйце се усвоява за 1 час, а твърдо свареното или пърженото – за 3 часа.

Грешката, която всички допускаме при съхранение на яйцата

Яйцата са продукт с кратък срок на годност и най-малката грешка при тяхното съхранение може да навреди на здравето ни. Оказва се, че в...

Усвояването на яйцата зависи и от вида на продуктите, с които се съчетават; на 100% това се наблюдава при съчетаването им със зеленчуци, смутита и фрешове, но ако се комбинират с млечни или/и нишестени продукти, процесът определено се забавя.

Не е препоръчително едновременното консумиране на яйца с други висококонцентрирани белтъчни храни – месо и рибата, защото се затрудняват храносмилателните процеси. Също така не е желателно да се поемат големи количества вода или захар. Най-ефективното съчетание на всички белтъчни храни е със зеленчуци. Препоръчително е, след поемането на солидна порция белтъчна храна, да се изчакат 2 – 3 часа преди да се поеме друга храна – това е времето, необходимо организмът да извлече полезните вещества.

Други препоръки: първо, да се използват доказано пресни яйца; у дома това се проверява като яйцето се потопи в съд с вода: ако потъне – то е достатъчно прясно, но ако плува – значи е „старо“. Проверката може да стане и в момента на закупуването на яйцата – „старите“ ще се въртят около оста си с лекота, докато „новите“ – ще полегнат на едната си страна. Второ, да се използват само яйца, излюпени преди не повече от 28 дни. Трето, яйцата се консумират до 3 дни, ако са били държани на топло, светло или/и влажно място. Четвърто, преди каквото и да е кулинарно използване на яйцата, те трябва да бъда измивани старателно със сапун.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com