Нужно ли е да се държим добре, за да се харесаме на всички?

1766
Нужно ли е да се държим добре, за да се харесаме на всички?
Снимка: iStock

Още от малки в нашите съзнания се втълпява, че трябва да слушаме по-големите, да бъдем добри, да не се караме и едва ли не да не изразяваме мнението си, ако то няма да се хареса на околните. По този начин, играейки ролята на “послушното дете”, на нас ни се казва, че всички ще ни харесват. 

С течение на годините обаче, когато започваме да сме по-осъзнати и се сблъскваме с реалността, през ума ни преминава мисълта дали наистина си струва да се държим добре с всички, ако това влияе негативно върху нашето ментално здраве. И в даден момент “просветлението”, че този стремеж да се харесваме на всички е пагубен, идва. 

Знаците, че около вас има негативни хора с отрицателна енергия

Полезни съвети

Всъщност никак не е необходимо да сме добри с абсолютно всеки покрай нас, но запомнете, че не бива и в такъв случай да сме лоши. Най-добрият вариант е да игнорираме и да страним от хората, които просто не ни допадат. Излишно е да се хаби негативна енергия, сили и време в това да се държиш лошо с човек, когото изобщо не харесваш.

Щастието и емоционалната уравновесеност ще дойдат тогава, когато ние за себе си решим, че е време да спрем да правим нещата, които НЕ ни харесват. 

Как да се предпазим от негативната енергия?

Как да си помогнем в подобна ситуация?

Има няколко практики, които да започнете да правите, за да си помогнете с изхвърлянето на токсичните взаимоотношения и негативната енергия от живота си. Както и да си помогнете да казвате “не”. Ето първите стъпки към това:

    - Вземете лист и запишете всичките си взаимоотношения с околните, които ви напрягат и не ви носят никакво удовлетворение;

    - Прегледайте внимателно списъка и направете равносметка - по силите ли ви е да промените нещо или връзките ви не зависят от вас;

    - Така ще можете да разграничите приятелите и познатите, с които комуникацията ви се осъществява изключително трудно. Не бива обаче веднага да им лепвате етикет, че проблемът се крие в тях. В случая виновни не бива да има. Когато осъзнаете това, ще можете да постигате неизмерими успехи в личен план;

    - Обмислете “стратегия” как да процедирате в тези отношения - как да подходите с разговора, по какъв начин да им обясните ситуацията и какво точно искате да промените във връзката си с този човек. В такива моменти обаче отлагането е само стъпка напред към провала, така че действайте възможно най-скоро, докато все още сте уверени;

    - По време на разговорите се опитайте да бъдете уверени в себе си, но не внасяйте напрежение, а по-скоро създадете лека и приятна обстановка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com