Обичате да тичате навън, но става студено? Ето няколко ценни съвета

1193
Обичате да тичате навън, но става студено? Ето няколко ценни съвета
Снимка: iStock

Бягането в студено време е безопасно, стига да подходите разумно. Понякога зимният въздух, който се вдишва твърде бързо, може да предизвика бронхоконстрикция поради сухотата на въздуха и понижената му температура. Трябва да подходите разумно и да знаете кога можете да си го позволите. Ето някои ценни съвети, които ще ви помогнат, ако решите да тичате навън в студено време:

НАМАЛЯВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ С ДИШАНЕТО

В зависимост от температурата на въздуха или студения вятър дори най-здравите бегачи могат да изпитат проблеми с дишането, докато тренират навън през зимата. Носенето на тънка ски маска или шумозаглушител при бягане намалява утежняващите ефекти на студа, тъй като вътрешната страна на маската се затопля от издишванията ви. Когато температурата падне до отрицателни стойности, най-добре е да дишате през маска или шал.

Какви са ползите от бягането

Това подготвя хладния въздух за белите дробове. Ако те ви болят от студа, дори когато сте затоплени и дишате през маска или шал, тогава знаете, че е твърде студено и трябва да пренесете бягането си във фитнеса например. Не забравяйте да дишате през носа, а не през устата, което също ще намали потенциалните затруднения с дишането. И се съсредоточете повече върху бягането за издръжливост вместо върху кратките, бързи серии бягане, за да намалите количеството студен въздух, нахлуващ в белите ви дробове.

ВИНАГИ ПЪРВО ЗАГРЯВАЙТЕ

Не излизайте от вратата, за да пробягате няколко километра при минусови температури, без преди това да сте направили няколко динамични разтягания в дома ви. Когато този рязък въздух попадне върху мускулите, които не са били добре загряти, комбинацията от студ и намалено въздушно налягане води до разширяване на ставните тъкани, което ограничава движенията и може да предизвика болки по-късно през деня. Вероятно е също така да изпитате спазми и крампи, ако хвърлите мускулите си в интензивно бягане, без преди това да ги заредите с богата на хранителни вещества кръв и енергизиращ кислород, стимулирани от ободряващите упражнения за разтягане.

Тичането за здраве в града може да бъде опасно

ОБЛЕЧЕТЕ СЕ ТАКА, ЧЕ ДА СЕ СПРАВИТЕ С ВРЕМЕТО

Когато навън е особено студено, носенето на пластове поддържа тялото топло и по-малко склонно към измръзване или хипотермия. Най-добрият начин за наслояване е да носите материал, който отвежда влагата към кожата, изолиращ среден слой и външна обвивка. Носенето на шапка вероятно е най-добрият начин за поддържане на прилична телесна температура, тъй като през главата се губи повече телесна топлина, отколкото през която и да е друга част на тялото. Много бегачи носят полипропиленови дрехи, когато бягат, защото този материал е удобен и добър за поддържане на сухота и топлина.

БЪДЕТЕ ДОБРЕ ХИДРАТИРАНИ

И в студено време ще се потите, а тъй като студеният въздух е много по-сух от топлия, поддържането на добра хидратация е друг ключов компонент на безопасното бягане през зимата. По-високата честота на дишане също така освобождава повече влага, извлечена от тялото ви. Освен това поддържането на хидратация намалява риска от хипотермия и затруднено дишане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Желязната лейди: 4 начина да спечелите сърцето на жената Скорпион

Как да балансирате между връзката с партньора и приятелите си

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Знамения за косата и ноктите, които всяка жена трябва да спазва

Защо се срещнахме, ако не можем да бъдем заедно

За да расте косата ни по-бързо: трихолог назовава 7-те най-добри продукта

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com