Опитните домакини знаят с какво да заместят яйцата 

4559
Опитните домакини знаят с какво да заместят яйцата 
Снимка: iStock/Guliver

Обичате ли целите, твърдо сварени яйца? Така приготвени, те се оказват микс от полезни за здравето изграждащи компоненти със съществено значение за ефективна им обмяна в организма. Може и да предпочитате яйцата под форма на омлети или „на очи“? Освен това яйцата са важна съставка в любими печива. Но какво да правите, ако яйцата предизвикват алергични реакции, а сте любители да си хапвате вкусни кексове? Е, тогава имате възможност да използвате следните яйчени заместители.

1. Соево кисело мляко – удачен заместител при приготвяне на кексове и торти, като преди добавяне, следва леко да го разбъркате. Пропорцията е ¼ ч. чаша мляко от соя да замести 1 яйце.
2. Аквафаба – течност, която се образува при продължително накисване или варене на нахут или други бобови или зърнени култури. От нея се приготвят различни вегански десерти, като вместо 1 яйце се използват 3 с.л. от течността, предварително разбита старателно с миксер до придобиване на пухкава форма.

Правилният начин да сварите яйца

3. Био копринено тофу – мека и гладка соева храна, характерна с ниското си съдържание на мазнини, но с висока концентрация на белтък от растителен произход. ¼ ч.чаша заменя 1 яйце, като се блендира с малко вода до получаването на гладка структура; използва се за бързо приготвяне на хляб, сладкиши, кекс или мъфини. Препоръчително е обаче, количеството да не замества повече от 2 – 3 яйца.
4. Пюре от добре узрели банани – тук замяната на 1 яйце е ¼ ч.чаша бананово пюре, което се добавя към торта кекс или мърфини.
5. Смляно ленено семе – 1 с. лъжица се смила предварително и се добавят 3 с. лъжици вода. Получената субстанция се оставя броени минути, за да се сгъсти и добие желеподобна форма. Добавя се към хляб или бисквити, които придобиват леко ядков привкус.
6. Семена от чиа – 1 с. лъжица семена от чиа се поставя в ⅓ ч. чаша вода. (което се оценява на 1 яйце). След десетина минути семената набъбнат и се желират, с което стават подходящи за направа на хлябове или/и сладкиши с леко повишена плътност.

Защо яйцата са толкова полезни?

7. Мътеница – ¼ ч. чаша заменя 1 яйце и е чудесен яйчен заместител за свързване и овлажняване при печива, при които се използва набухвател.
8. Пюре от тиква – ¼ ч. чаша от него има ефекта на 1 яйце; придава плътност и подобрява вкусовите качества на печивата.
9. Неподсладено ябълково пюре – пропорцията е ¼ ч. чаша от него за замести 1 яйце в печива като торти, мъфини или браунита; количества над 1 ч. чаша следва да се избягват, за да не се получи „гумен“ тип текстура.
10. Идеален заместител на яйцата е киселото мляко, когато се търси набухвателен ефект. Освен това се подпомага овлажняването на тестото и свързването на съставките. ¼ кофичка е достатъчна да замени 1 яйце.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Как да отслабнем след поредицата от празници?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com