От какво бягат котките като дявол от тамян?

2260
От какво бягат котките като дявол от тамян?
Снимка: iStock

Всичко, което котките не могат да изразят с думи, те предават чрез изражението на муцунката си, езика на тялото и различни звуци. Затова всеки собственик трябва да се научи да ги чете и разбира.

Какво хич не обичат котките?

Повечето котки не понасят миризмите на цитрусови плодове, подправки и лекарства. Обонянието на котката е 14 пъти по-силно от човешкото, затова тя реагира толкова остро на неприятните за нея миризми.

По същата причина мразят мръсно кошче за отпадъци – то се възприема като нещо, което е неприятно миризливо. Затова котката може да започне да маркира ъглите в къщата – за да замени „лошата“ миризма със своя.

Любопитни факти за белите котки, които ще ви изненадат

Котките не обичат да бъдат превозвани от място на място. Тези животни предпочитат стабилността и домашния уют и са много притеснени, ако биват лишени от познатата им среда.

Страхуват се от силни и остри звуци. Обичат спокойствието и тишината, така че е най-добре да не създавате допълнителен източник на стрес за тях.

Те не обичат да бъдат галени срещу козината или да докосват корема им. Смятат го за най-уязвимото си място, затова обикновено не позволяват да бъдат галени там.

Котките мразят престояла храна и вода. Това разваля апетита им. Ако до изветряла или развалена храна има купа с вода, котката едва ли ще я пие, колкото и да е жадна. Определено в такъв случай ще предпочете да пие вода направо от течащата струя на крана на чешмата или дори от казанчето в тоалетната.

Повечето котки не обичат да получават прекалено много внимание от собственика си или други хора. Но има и такива, които пък, напротив - страдат от самота и липса на обич.

Котката се страхува от краставици, банани, тиквички и други продълговати предмети. Вероятно й приличат на подозрителни животни.

Топ 10 на най-сладките породи котки

Не обича непознати в жилището - най-вече друга котка или куче. Котката ги възприема като конкуренти, които посягат на нейната храна, територия, играчки и на любовта на стопанина й. Например, ако кучето иска да си играе с нея и започне да маха с опашка, тя възприема това като агресия и нападение и реагира точно обратно на желаното.

Котките никак не обичат процедури с вода и маникюр. Ако не я научите на това още от малка, тя ще се съпротивлява на всяко подрязване на нокти или къпане.

Много котки ненавиждат да поглъщат хапчета. Те не само са недоволни от неприятния им вкус, но и възприемат акта на лечение като насилие.

Котките доста често мразят затворените врати. Те се нуждаят от открито пространство, за да контролират територията си.

Как това, което котката не харесва, влияе на нейното поведение?

Вашият домашен любимец/любимка може да покаже недоволството си от нещо или някого по различни начини: съска, мяука силно, пищи, драска, хапе. Ако котка преследва стопанина си и постоянно мяука, значи изисква внимание и обич.

Много котки мразят купи, които са малки или твърде дълбоки - затова постоянно вадят храната от тях и ядат от пода. Причината за това е, че мустачките им се допират до стените на купата, което причинява дискомфорт по време на хранене.

Въпреки, че тези животни са отлични плувци, те не обичат да плуват. Ако козината на котката се намокри, тя ще се изтръсква или яростно ще се облизва, за да изсъхне възможно най-бързо.

Въобще, представителите на котешкия свят са удивителни, защото имат сложна умствена организация. И не винаги е възможно да се познае от какво се страхуват котките от определена порода и темперамент. Всеки домашен любимец има своите причини за недоволство. Затова е важно да ги предпазваме от стресови ситуации и да слушаме какво ни „казват“ с поведението си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com