От какво Ви пази бронираното кафе?

3815
От какво Ви пази бронираното кафе?
Снимка: iStock

Когато става въпрос за отслабване, от време на време се появява нова „любима“ диета. Най-новото изобретение сред диетите за отслабване е напитка, която съчетава традиционното сутрешно кафе с мазнини, считани за добри. Известна още като „бронирано кафе“, „турбо-кафе“ или „кетогенно кафе“, необичайното питие обещава да намали апетита, да повиши концентрацията на вниманието и в същото време да засили изгарянето на мазнини. Но имат ли основание тези твърдения?

Откъде дойде?

Така нареченото „бронирано кафе” придоби известност на Запад благодарение на американския бизнесмен Дейвид Аспрей, който след почивка в Тибет решил да проучи задълбочено една обичайна практика сред населението в Хималаите: всекидневно пиене на чай с тамошно краве масло (от мляко на тибетското говедо „як“). Аспрей обърнал внимание, че фактически това представлява единственото хранене на местните хора за дълги часове – ала, все пак, те запазват умствена концентрация, както и енергията си да извършват тежка физическа работа.

„Откритието“ на Аспрей скоро придоби популярност в Съединените щати и се разпространи по целия свят, като печели все повече и повече последователи - най-вече сред практикуващите различни диети от рода на кетогенните, нисковъглехидратните и палеолитните. Според неговите фенове една обикновена чаша сутрин е достатъчна да ви запази сити с часове, което даже помага при хората, практикуващи метода на периодично гладуване.

Основната хипотеза в защита на така популярното бронирано кафе гласи, че съставките му са възможно най-здравословните. Използва се висококачествено кафе (най-добре органично и, по възможност, прясно смляно), качествено млечно масло - по възможност най-чисто („гхи“, избистрено или от пасищни крави) и такова, което изобилства със средноверижни триглицериди (най-използваного от този тип е кокосовото масло). В интернет може да откриете десетки всевъзможни рецепти, от най-„изискани” до най-елементарни.

Диета: По-здрави, по-секси и вталени - каква е тайната според д-р Емилова

По принцип, въпросният „еликсир" се получава чрез смесване на чаша (приблизително 300 мл) прецедено кафе, една супена лъжица млечно масло и две супени лъжици кокосово. С цел да бъде още по-плътно и кремообразно, може да ползвате блендер или миксер. Има обаче задължително правило: не го подслаждайте, даже с естествени подсладители.

Наистина ли въздейства положително?

Макар някои фенове да твърдят, че вкусът е приятен, причината бронираното кафе да се прочуе не е заради неговите вкусови качества – а поради твърдението, че усилва изгаряне на калории, намалява умората, подобрява психическата концентрация и отслабва глада.

Но какво казват експертите по въпроса? Според диетолога Синара Менезес поотделно трите съставки имат свойства, които е възможно да помагат на диетата.

Стимулирайки централната нервна система, кофеинът ограничава чувството за умора, повишава внимаинето, има и термогенни свойства. Кравето и кокосовото масло създават чувство за ситост по-дълго време - а когато са консумирани в умерено количество, може да бъдат от полза за вашата диета.

Гастроентеролог: Това е най-добрата диета за възрастните хора

Въпреки това, някои експерти са категорични, че да се нарича въпросната напитка „отслабваща“ е сериозно преувеличение. Спадането на тегло е в зависимост от фактори, далеч надхвърлящи простото пиене на „бронирано кафе“. Нужно е да се имат предвид важни моменти: замяната на пълноценна закуска с напитка, толкова богата с мазнини, може да се окаже капан – особено, ако човек не проследява своя прием на калории в течение на целия ден, което за малцина е възможно.

Сигналът важи и за тези, които спазват по-регулиран хранителен режим и залагат на напитката като пред-тренировъчна. Нищо не може да замени балансираното пълноценно хранене. Бронираното кафе може да е част от пред-тренировъчен режим в натоварени дни, когато е невъзможно да се спрете за лека закуска преди физическа усилена дейност - ала същите ползи може да се реализират, ако съответните съставки присъстват в менюто ви за деня, както и в по-питателни и дори по-вкусни напитки.

Внимание! Статията дава информация, но не медицински или диетоложки препоръки. По тези въпроси търсете диетолог-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е синхроничност и как да разберем, че сме преживели съдбовна среща

Дълбоки като океан: Тези носят интелектуални и емоционална мощ

Май месец носи изобилие на тези 4 зодии

30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

4 хитри трика да излезете от токсични отношения

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Яжте и отслабвайте: Идеалните закуски, с които да задвижите метаболизма си

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com