Откъде идва името на мандарините и как да изберем идеалните?

3772
Откъде идва името на мандарините и как да изберем идеалните?
Снимка: iStock/Guliver

Сочният цитрусов плод е един от най-консумираните през зимните месеци. Богат на витамин С, той е чудесно средство за стимулиране на имунната система и защита от вирусни инфекции. Вкусен, сладък, с малко калории, но богат на витамини и минерали, плодът е чест избор за десерт, бърза и здравословна закуска и дори като заместител на едно от храненията при хора, целящи загуба на тегло.

Откъде идва името на мандарините?

Колко мандарини на ден е полезно да ядем

Мандарините са онзи цитрус, от който можем да извлечем много полезни вещества. Важно е обаче да се придържаме към разумна консумация, з...

Малко познат факт на любителите на мандарини е, че плодът е кръстен на китайските мандарини – висши сановници, обичащи този цитрусов плод.

Ползи от приема на мандарини

Освен контрол над килограмите и подпомагане на процеса на отслабване мандарините са полезни и за чернодробната детоксикация особено при омазнен черен дроб. Мандарините са еликсир за младостта. Те притежават антиоксиданно въздействие, благодарение на което се поддържа младостта и свежестта на кожата и се предпазват клетките от преждевременно стареене, причинено от действието на свободните радикали. Мандарините са често препоръчван плод на страдащите от диабет, тъй като подпомагат контрола над кръвната захар. Предпазват очите и дори се считат за плод с антираков ефект.

Как да изберем идеалните мандарини?

Изборът на мандарини, без да ги опитате, е трудна задача. Често зад лъскавата кора се крие не висококачествен плод със сладост и отлични вкусови качества, а кора, обработена с восък или други вещества, за да бъде лъскава и приятна за окото и да потиква към покупка. На какво друго да обърнете внимание?

  • Цвят на кората – той следва да е оранжев, а не жълт. Това показва, че са узрели добре. Проверете обаче и дали не пада боя от него при измиване. Ако е така – излъгали сте се.
  • Твърдост и дебелина на кората – кората трябва да е твърда, но не прекалено, както и тънка. Колкото по-тънка е кората на мандарините, толкова по-зрели, сочни и сладки са те. Ароматната и вкусна зряла мандарина е с тънка и умерено твърда кора, която се отлепя и бели лесно и на големи парчета.
  • Пореста структура на кората. Кората трябва да е релефна, пореста. Гладките кори не показват превъзходни плодове.
  • Не купувайте мандарини, които имат сивкав цвят, оставащ в порите дори следизмиване. Той показва, че са обработвани, за да се съхранят по-дълго, а често тази обработка не е безопасна за здравето.
  • Аромат. Вдъхнете дълбоко. Единственото, което следва да усетите, е свеж цитрусов аромат. Ако има други примеси – на гнило или непознати – не избирайте тези мандарини.

Кой не трябва да яде мандарини

Мандарините имат редица полезни свойства, но понякога могат да нанесат вреда за хората с проблеми с храносмилателната система, твърди н...

Ако желаете да проверите дали плодът не е започнал да се разваля и гние – натиснете го. Ако изтича, това не е вашият плод.

Винаги купувайте плодове от проверени търговци, за да не се окажат неправилно обработвани, транспортирани, съхранявани и дори вредни за здравето.

 

 

 

Изключително полезна за здравето - мандариновата кора.

Мандарините са любим плод на почти всички (особено ако има кой да ни ги обели) и всички знаем колко са полезни те за здравето ни. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com