Пазете се от тези високопланински отровни цветя и плодове

6160
Пазете се от тези високопланински отровни цветя и плодове
Снимка: Рexels

Атрактивен външен вид - сигнал за тревога!

В планините може да откриете прекрасни на външен вид растения, но да са отровни. Атрактивният вид на цветето е първият сигнал, знак, който трябва да предупреди туриста. Но не само цветята носят заплаха. Особено внимание трябва да се обърне на плодовете.

Почти всички отровни плодове изглеждат много изкушаващи! Но най-забележителното е, че някои растения дори не е необходимо да ги докосвате с ръце, те са способни буквално да ви унищожат от разстояние. Има растения, които се маскират като ядливи. Те могат да изглеждат или миришат като зеленчуци и билки, с които сме свикнали. Особено място тук заемат лечебните растения. Трябва да знаете, че повечето от тях съдържат активни вещества, които, ако дозировката е неправилна, също могат да причинят нежелани реакции.

6 отровни храни, които консумираме всеки ден

Освен опасността за живота и здравето има и друга заплаха - наказание и глоба за увреждане на растенията, които са под закрила на държавата.

С първите лъчи на пролетното слънце върху заснежените размразени петна започват да се появяват иглики, които радват толкова много с ярките си и красиви цветове. Просто на човек му се иска да набера куп от тези вестители на топлината, да принесе у дома и да зарадва любимите си хора с минзухари и други. Радостта от букетите от тези растения може да бъде краткотрайна - всички те са отровни и защитени от държавата. Ако имате късмет и не се отровите, ще трябва да платите глобата.

С настъпването на топлината растенията от семейство Ranunculus цъфтят. Обикновено хората смятат, че лютичето е просто жълто лютиче, но това семейство включва повече от 2000 вида растения и почти всички от тях са отровни. В планините растат много от този род растения, всички те са красиви, с много ярки цветя с различни цветове. Най-опасни сред тях са аконитът и делфиниумът, някои от които се използват за медицински цели. Сокът от тези растения може да причини не само дразнене на кожата и лигавиците, но и отравяне при поглъщане.

Отровни растения, които отглеждаме у дома и трябва да сме внимателни с тях

До средата на юни яркочервените плодове от орлови нокти започват да узряват. Миришещият на моркови бучиниш, бучинишът, от чиито стъбла можете да направите лули, най-често причинява тежко отравяне сред децата, но някои възрастни не са против да пируват с тези опасни „сладкиши“.

А цъфтящият в този период ясен примамва с красивите си цветя, напомнящи на лилии, миришейки и докосвайки ги, можете да получите химическо изгаряне.

И през юли узрява черната нощенка! Черни, червени, оранжеви, всякакви цветове плодовете на това растение имат. Плодовете на черната нощенка са годни за консумация, когато са узрели, но ако не са узрели са отровни. И такива "хамелеони" сред растенията не са рядкост. За да чакат своите „герои“, които се осмеляват да ги хапнат, опасните плодове издържат до самата слана, а някои не падат дори и през зимата, така че има голяма вероятност да станете тяхна жертва през цялата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com