6 отровни храни, които консумираме всеки ден

8792
6 отровни храни, които консумираме всеки ден
Снимка: iStock

Знаете ли, че всеки ден на масата си слагаме храна, която съдържа токсини и е отровна? Не, не говорим за гъбите и отровните им двойници, които лесно могат да ви предложат царски път до отделението по токсикология, а за храни, които вероятно никога не сте подозирали, че са отровни. Каква е причината тогава да ги консумираме и как не се отравяме? Открийте отговорите.

Кои са отровните храни, които присъстват в ежедневното ни меню, по данни на американския сайт за хранене Foodsafety?

1.       Кашу

Вкусните ядки доставят на тялото ценни мазнини, витамини и минерали и са част от всяко меню за здравословно хранене. Те обаче са отровни, ако не са произведени правилно. Отровата се крие в черупката на суровите ядки и може да причини обриви и алергични реакции при контакт с кожата. Отровна е и течността по вътрешната повърхност на черупката, която в никакъв случай не трябва да влиза в контакт с ядката по време на счупването ѝ, тъй като ще направи и самата ядка отровна.

2.       Боб

Най-опасната отрова в света, срещу която не помагат дори и ръкавици

Вероятно всеки от нас поне веднъж в живота си се е сблъсквал с новини за отравяне с живак. Живачните изпарения са една от основните опа...

Фасулът, който е традиционен за трапезата ни, всъщност е отровен. Той съдържа токсично вещество, причиняващо реакция от страна на стомашно-чревния тракт няколко часа след консумация. Защо тогава не се отравяме, след като консумираме боб? Всъщност бобът е токсичен само суров. Накисването му и сваряването му или сготвянето му, за да получим вкусното традиционно ястие, правят боба напълно безопасен за хранене и нетоксичен.

3.       Костилкови плодове – праскови, кайсии

Тук токсичните вещества са не в плода, който обожаваме, а в костилката му. Когато в нея се съдържа циановодородна киселина, тя може да предизвика проблем с доставката на кислород до клетките и да доведе до тежко състояние или дори до леталитет. Отказът от консумация на ядките на тези плодове е достатъчна превенция.

4.       Звезден плод

Звездният плод е не само вкусен и ароматен, но и безспорно полезен за здравето. Тайната тук се крие в количеството, което консумирате. Ако прекалите с него, ще усетите проблеми с храносмилателната система – гадене, диария и други. Хапвайте го умерено.

Успешен начин да използваме отровата като лекарство

Алтернативната медицина широко използва билкови отрови, те са особено популярни сред пациентите, диагностицирани с рак. Безопасността и...

5.       Картофи

Зелените картофи, когато са сурови, както и покълналите такива, съдържат соланин – той е изключително отровен. За да се предпазите, консумирайте само добре съхранявани и непокълнали картофи, както и отлично приготвени.

6.       Рициново масло

Ако не е приготвено правилно, едно семе от него е достатъчно, за да погуби човек за часове скоро след консумацията, тъй като съдържа изключително отровно вещество. Закупувайте и използвайте рициново масло само от проверени източници.

Статията има само информативен характер. Ако се колебаете за консумацията на дадена храна, консултирайте се със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com