Отровни растения, които отглеждаме у дома и трябва да сме внимателни с тях

27377
Отровни растения, които отглеждаме у дома и трябва да сме внимателни с тях
Снимка: iStock

Домашните растения внасят цвят и свежест в къщата, оживявайки помещенията. Но винаги ли са безопасни? Има редица цветя, които са отровни за хора и животни. Опасността се крие на първо място, когато в къщата ви има малки деца или домашни любимци, поради факта, че някои  цветя биха могли да предизвикат тежки алергични реакции, отравяне и други неприятни и дори животозастрашаващи последици. Нека видим няколко отровни растения, които отглеждаме вкъщи и трябва да бъдем внимателни с тях.

Азалиите

Това цъфтящо растение е красиво, но неговите листа са силно токсични, поради своето съдържание на гликозида андромедотоксин. Признаци на отравяне са обилното слюноотделяне, ако носът ви тече, очите ви сълзят и повръщате. Можете да се натровите, ако поставите азалията близо до вашето легло или работно бюро.

Кливия

Луковичното растение е родом от Южната част на Африка. Неговите луковици предизвикват повръщане ако бъдат погълнати, а ако е в големи количества, може дори да се натровите. Големите дози са силно токсични. Кливията може да причини отравяния на домашните ви любимци и малките деца при пряк досег с растението.

Цветята в дома ви, които ви тровят

Цветята и декоративните растения, отглеждани у дома, придават енергия, свежест и стил на жилището, добавят цвят и аромат към атмосферат...

Хортензиите

Те цъфтят като малък храст. Родината им  е Япония. Растението е лечебно. Отравянето се получава при предозиране, а не при контакт.

Дифенбахия

Всички части на това растение в съдържанието си имат отровни вещества. Когато отровата навлезе в устната кухина, може да се появи силно подуване, което да доведе от своя страна до временно загубване на говорните функции, възможни са пристъпи на астма.

Еуфорбия

7 стайни растения, с които ще спите като къпани

Една от най-новите тенденции и в интериорния дизайн, а именно Biophilic – е да пренесем природата у дома. Целта на това нововъвед...

Това е популярен вид  стайно растение. Всички негови части и най-вече листата му, в съдържанието си имат отровен  млечен сок, който би причинил силно парещо усещане, образуване на кожни мехури и временна слепота, ако влезе в контакт с очите.

Фикуси

Родът фикус има много дървета и храсти. Той е доста разпространено стайно растение. Фикусите обаче отделят отровни сокове, които причиняват дразнене на кожата и алергии.

Монстерата

Принадлежи към семейство ароиди. Сокът от това растение може да причини изгаряне по кожата и е опасен при досег с очите. Признаците на отравяне са силното усещане за парене във вашата уста и гърло, обилното отделяне на слюнка с неприятна миризма. Като цяло този вид растение е много опасно.

Стайните растения, които не изискват почти никакви грижи

Всяко едно растение умее да създава уют у дома, насища въздуха с кислород и летливи продукти, абсорбира вредните вещества във въздуха и...

Какво да правите, ако попаднете в контакт с отровно растение?

·        Носете ръкавици при работа с отровни стайни растения. Трябва да се уверите, че сокът от растенията не е попаднал случайно в очите, устата или отворена рана. Добре е да измиете ръцете си след приключване на работа с растението.

·        Ако в къщата ви имате малки деца, тогава е по-добре да махнете такива растения. Като опция - поставете ги на труднодостъпни места (висящи рафтове, високи стенни ниши).

·        Ако се случи отравяне, трябва да пиете вода, чай. Пийте активен въглен. Предизвиквайте повръщане, за да премахнете отровите от тялото.

След оказване на първа помощ незабавно отидете в болницата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"
Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Не всички продукти са еднакво полезни. Яна Степанова, диетолог, експерт по хранене и фитнес гуру, ни разказва за своя списък от забранени храни. Пшеница Първото...