Пет симптома, които предсказват инфаркт при жените

14969
Пет симптома, които предсказват инфаркт при жените
Снимка: iStock/Guiliver

Основните признаци на инфаркт при жените:

1. Дискомфорт в гърдите - повечето инфаркти са придружени от чувство на дискомфорт в централната част на гръдния кош, което не отшумява в рамките на няколко минути (натиск, притискане или болка).

2. Дискомфорт другаде в горната част на тялото - болка или дискомфорт в едната или двете ръце, гърба, врата, челюстта или стомаха.

3. Затруднено дишане (със или без дискомфорт).

4. Студено изпотяване, гадене или световъртеж. Основният симптом на сърдечен удар както при жените е болка в гърдите или дискомфорт. Въпреки това жените са по-склонни от мъжете да имат други признаци на инфаркт: затруднено дишане, гадене или повръщане и болки в гърба или челюстта.

Много хора НЕ знаят, че това е признак на инфаркт

Сърдечните заболявания са водещата причина за смъртността в световен мащаб. Повечето хора дори не си дават сметка, че инфарктът изпраща...

Каква е разликата между ангина и миокарден инфаркт?

Повечето от жертвите на инфаркт не забелязват предупредителните сигнали за предстояща опасност, които се проявяват под формата на ангина пекторис - болка в гърдите, която също се причинява от исхемия.

Разликата между ангина пекторис и инфаркт е следната: в случай на ангина пекторис притокът на кръв бързо се възстановява, болката отшумява в рамките на няколко минути и не възникват трайни увреждания на сърцето.

При инфаркт притокът на кръв значително намалява или напълно се блокира, болката е постоянна и без подходяща медицинска намеса сърдечният мускул отмира. Около 25% от всички инфаркти възникват внезапно, т.е. няма предшестващи симптоми.

Понякога те са свързани с явление, наречено „безшумна“ исхемия - случайни прекъсвания в притока на кръв към сърцето, които по неизвестни причини не са придружени от болка, въпреки че могат да доведат до увреждане на сърдечната тъкан. Тихата исхемия е често срещана при пациенти с диабет.

Тези 5 признака издават инфаркт

Сърдечният инфаркт може да показва коронарна артериална болест, която се развива при натрупване на мазнини в артериите. Това ограничава...

Опасности и усложнения от миокарден инфаркт, застрашаващи живота

Смърт преди пристигане в болницата настъпва при 25% от хората с инфаркт; останалите 75% са изложени на риск от усложнения след инфаркт, които са: удар, аритмия, сърдечна недостатъчност, кръвни съсиреци в краката или сърцето, аневризма.

Струва си да се отбележи, че хората, които са прекарали инфаркт без усложнения няколко часа след инфаркт, имат по-голям шанс за пълно възстановяване.

 Възстановяването след инфаркт винаги е труден процес, тъй като всеки инфаркт отслабва сърцето в по-голяма или по-малка степен.

В зависимост от тежестта на преживения инфаркт, по-нататъшните белези на сърцето и скоростта на медицинската помощ, инфарктът може да доведе до: сърдечна недостатъчност, при която сърцето не може да изпомпва кръвта правилно, аритмии или абнормни сърдечни ритми, сърдечен арест или внезапна сърдечна смърт (сърцето спира да бие), кардиогенен шок (при който сърцето е увредено толкова много, че човек е в шок).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com