Петък 13 скъса с "имиджа" на най-черния ден

9085
Петък 13 скъса с "имиджа" на най-черния ден

Много хора по света са суеверни за петък 13 и продължават да го приемат за лош признак. За холандците обаче числото 13 и денят петък не се приемат за чак толкова лош ден.

Те твърдят даже, че този ден е по-сигурен в сравнение с останалите петъци в годината. Изследване на холандския Център за статистика и осигуряване показва, че на петък 13 има по-малко катастрофи, кражби и пожари в сравнение с друг петък, предаде БГНЕС.

Петък 13-и е

Параскевидекатриафобия. Така медиците наричат страха от петък 13-и. А той със сигурност ще скове днес милиони по целия свят. Най-суевер...

"Трудно може да повярва, че това е така, само защото хората от суеверие стават по-внимателни, карат по-внимателно, или пък си остават в къщи. Но от статистическа гледна точка, карането на петък 13 е по-сигурно”, казва представител на центъра.

По данните на холандския център през последните две години в "обикновените" петъци средно стават по 7 800 катастрофи, докато в петък 13 - 7500. На този ден също така се забелязват и по-малко пожари и кражби.

В много страни по света обаче, денят петък с дата 13 предизвиква страх и дори паническо чувство за тревога. Повече от 80 % от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13, тъй като 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо.

Всички месеци, чийто първи ден се пада в неделя, имат петък 13-и. „Фаталният” ден се среща най-малко веднъж годишно и най-много по три пъти. Точно през 2012-а година, считана за края на света според календара на маите, има максималният брой Петъци с 13-та дата.

Петък 13-и носи над 1 милиард долара загуби

Петък 13-и - дата, която често се свързва с лош късмет. Страхът от комбинацията на петъка с числото 13 се нарича параскеви - декатриа ф...

Редактор: Калина Здравкова

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com