X
 
 

Пистолетът, с който Ван Гог се самоубива, продаден за 162 000 евро

1248 0
Пистолетът, с който Ван Гог се самоубива, продаден за 162 000 евро
Снимка: Pixabay
Револверът, с който се смята, че Винсент ван Гог се е самоубил, е продаден за 162 500 евро (182 000 щатски долара) на парижки аукцион - почти три пъти повече от прогнозата, информира АФП, цитирани от БГНЕС. 

Частен колекционер купи пистолета, обявен за "най-известното оръжие в историята на изкуството", с предложена по телефона цена, съобщи Арт Аукцион.

Открит от земеделски производител през 1965 г. в поле близо до селището Овер-сюр-Оаз на север от Париж, където художникът е прекарал последните няколко месеца от живота си през 1890 година. Преди това пистолетът е бил изложен в музея на Ван Гог в Амстердам.

"Фалшификат" на Ван Гог всъщност се оказа оригинал

Експерти по изкуство потвърдиха, че малък натюрморт в американски музей, който някога беше отхвърлен като фалшификат, всъщност е от ...

Предполагаше се , че револвер „Лефуше“ да бъде продаден за около 60 000 евро.

Докато аукционната къща, която продава оръжието, заяви, че не може да е абсолютно сигурна, че това е фаталното оръжие, тестовете показаха, че той е бил в земята 75 години, което би било увеличава вероятността.

Холандският художник е взел пистолета от собственика на хана в селото, където е живеел. Той умира 36 часа по-късно.

Това не е бил първият му драматичен акт на самонараняване. Две години по-рано през 1888 г. той отрязал ухото си, преди да го предложи на жена в публичен дом в Арл в южна Франция.

Уилям Дефо се превъплъщава в легендарния Ван Гог (СНИМКИ)

Безспорно талантливият актьор Уилям Дефо, като прочутия художник Ван Гог, ще имат възможност да видят зрителите на Киномания в новия фи...

Докато повече историци на изкуството са съгласни, че Ван Гог се е самоубил, това предположение е поставено под въпрос през последните години, като някои изследователи твърдят, че фаталният изстрел може да е бил произведен случайно от две местни момчета, които си играели с оръжието в полето.

Тази теория спечели нова подкрепа в биографичен филм за художника с участието на Уилям Дефо "Пред портите на вечността". Неговият режисьор, известният американски художник Джулиан Шнабел, каза пред AФП, че Ван Гог е нарисувал 75 платна през 80-те си дни в Овер-сюр-Оаз и едва ли ще да е бил настроен да се самоубива.

От Арт Аукцион казват, че фермерът, който намерил револвера през 1965 г., го е дал на собствениците на хана в Овер-сюр-Оаз, чието семейство сега го продава.

"Техническите тестове на оръжието показаха, че оръжието е било използвано и показват, че то е останало в земята за период, който ще съвпадне с 1890. Всички тези улики дават основание на теорията, че това е оръжието, използвано при самоубийството."

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители