Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подправки, които ви помагат да отслабнете

28 декември 2021, 12:35 часа

Поддържането на нормално тегло е предизвикателство с напредване на възрастта и при съвременния начин на хранене – фастфууд, готви храни, полуфабрикати. Стройната фигура обаче е важна не само за впечатляващата визия, но и за здравето. Много от заболяванията са свързани с лошо хранене и затлъстяване.

Това прави отслабването път не само към красотата, но и към подобряване на здравословното състояние. В менюто ви за фина талия трябва да присъстват минимум въглехидрати, максимум белтъчини, витамини и минерали от плодовете и зеленчуците и… подправки за отслабване. Кои са подправките за отслабване и как всяка една от тях ни помага за стопяване на излишните мазнини?

1.       Горчица

Горчицата предизвиква организма да работи на по-високи обороти, стимулира метаболизма и изгарянето на мазнини. Тайната се крие в лютивия ѝ вкус, който се дължи на капсаицин, стимулиращ термогенезата, поради което е важно да избирате люта горчица, ако се стремите да тествате потенциала ѝ да ви вкара в два номера по-малки дънки. Най-добри в това отношение са азиатската и мексиканската горчица, които са най-пикантни. След консумация на горчица в продължение на няколко часа организмът ви гори повече калории от обикновено, дори да стоите на стола пред компютъра, а не да се потите в залата. Важно е обаче да четете етикетите и да внимавате с горчица, съдържаща много захар, тъй като ефектът при нея ще бъде обратен.

2.       Канела

Едно от най-трудните изпитания по време на диета са сладките изкушения и глада за захар. Може да потиснете желанието за торта и шоколад, хапвайки канела. Добавете я в обезмаслено мляко и си пригответе вкусен, ароматен и нискокалоричен десерт, който ще ви помогне в отслабването. Канелата помага за контрола на инсулина в кръвта, препоръчва се на диабетици, диуретик е, подпомагащ извеждането на излишните течности от организма и улеснява храносмилането.

3.       Джинджифил

СЗО сочи подправката като средство за предпазване от инфекции, подпомагащо имунната система, и като чудесен помощник в процеса на детоксикация на организма. Детоксикирането е неизменна част от процеса на отслабване, така че консумацията на джинджифил си струва да бъде изпробвана. Ще подобрите здравословното състояние на организма, ще се изчистите от шлаките и ще ускорите метаболизма. Джинджифилът се препоръчва и на спортуващите, които не желаят да губят мускулна маса, а само мазнини по време на тренировката си.

4.       Люти чушки

Лютите чушки, подобно на горчицата, съдържат капсаицин, който води до загряване на организма и до ускоряване на метаболизма. Може да се консумират в ястие или просто да ги гризате, ако обичате люто и вкусът не ви притеснява.

5.       Червен пипер

Богат на витамин Е, подпомагащ отслабването, червеният пипер е една от най-препоръчваните подправки за контрол на теглото. Може да я добавяте в различни ястия като освен ползата за фигурата тя съществено подобрява вкуса и аромата им и им придава цвят. Червеният пипер подпомага изхвърлянето на излишните течности от организма, предотвратява подуването на корема, стимулира изгарянето на мазнини.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес