Потушава СТРЕСА и укрепва ИМУНИТЕТА – това е ашваганда

8226
Потушава СТРЕСА и укрепва ИМУНИТЕТА – това е ашваганда
Снимка: iStock

Ашвагандата е известна също под наименованията зимна череша и индийски женшен. Тя се използва още от древността с лековити цели. Расте в Индия и Северна Африка, като самото растение представлява малък храст в жълтеникави оттенъци. За лечебните му свойства се използват части от корена и екстракт от билката.

Ашвагандата е билка, изключително важна сред аюрведите, с най-различни благоприятни ефекти върху организма и здравето ни – укрепва имунитета, подобрява мозъчната функция, бори се с тревожността и депресията, повишава нивата на тестостерон при мъжете, както и плодовитостта. Тези нейни свойства са и научно потвърдени. Нека видим някои по-конкретни нейни свойства:

Потушава стреса и тревожността

Както споменахме и преди малко, ашвагандата спомага при състояния на тревожност и депресия. Тя значително повишава енергията и подобрява концентрацията. Изследванията сочат, че над 70% от хората, изследвани след прием на билката, са с по-ниски нива на стрес и безсъние. 

Понижава нивата на кръвната захар

Ашвагандата се бори успешно и с високите нива на кръвна захар. Действието й е в това, че тя подобрява инсулиновата чувствителност в мускулните клетки, както и подобрява инсулиновата секреция. Подходяща е не само за диабетици, но и за здрави хора. 

Притежава противоракови свойства

Екзотичните гъби се търсят все повече за лечение

Все по-голям интерес има към екзотичните видове гъби, които се използват за медицински цели. Това разказа директорът на Гъбозавода в ...

По този повод са направени редица проучвания, които откриват в ашвагандата едно вещество – витаферин, което има способността да предизвика апоптоза – процес на самоунищожаване на раковите клетки. Също така, това съединение стопира развитието на лошите клетки и нарушава функцията им, като образува реактивни кислородни видове в раковите клетки.
Поради тези фактори започват да се правят изследвания върху животни за проследяване действието на билката върху рака. Проведени са такива за рак на мозъка, яйчниците, дебелото черво, матката, гърдата, тумори и др. Посочен е значителен процент свиване на туморния растеж – около 70-80% при мишките. Освен това по този начин се стопира и разпространението на раковите клетки в другите органи. 
Проучванията показват положителни ефекти на ашвагандата върху животните, но за такива върху хората, няма доказателства все още.

Намалява нивата на кортизол

Отново ще споменем, че кортизолът е хормонът на стреса. От прекаленото му количество в организма ни може да се достигне до повишаване на кръвната захар и натрупване на излишни мазнини около коремната област. Разбира се, и стресът значително ще се намали при консумирането на ашваганда, както и ще се нормализират нивата на кортизола в кръвта. 

Укрепва имунитета

Ашвагандата освен за отделни здравословни проблеми, спомага и за цялостното ни състояние. Билката насърчава работата на имунните клетки, като по този начин се засилва имунната система и не сме толкова податливи на вируси и инфекции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com