Преяждане по празниците – ето как да не го допускаме

2969
Преяждане по празниците – ето как да не го допускаме
Снимка: iStock

Едва станали от тежките трапези за Бъдни вечер, Коледа и Стефановден, започваме да обмисляме менюто за новогодишната нощ, а след нея – и за поредицата от имени дни, които предстоят в началото на януари. Не е учудващо, че повечето от хората страдат през този период от тежест в стомаха, затруднено храносмилане и болка в корема, които се коренят в масовото преяждане по празниците.

Обредната трапеза е вкусна и разнообразна, поводите да посрещнем гости или да гостуваме – многобройни, изкушенията ни дебнат от всяка маса, така че е трудно да се контролираме и да устоим. Обикновено си обещаваме да преустановим преяждането след бляскавата новогодишна нощ, но свикнали да хапваме често и вкусна храна, е трудно да преминем към пресни зеленчуци в началото на януари.

Така не само посрещаме януарските празници с няколко килограма отгоре и с по-пищна талия, но и не съумяваме да се ограничим и през първия месец от новата година. Преяждането обаче е опасно и вредно за здравето и усилията да не го допускаме системно по празниците си заслужават.

Преяждане по празниците – защо е вредно?

Ако празникът е един и сме преяли, това няма да е голям проблем и бързо ще съумеем да нормализираме както нормалното хранене, така и нормалното функциониране на храносмилателната система. Празниците през декември и януари обаче са един след друг, имаме поводи за трапези почти всеки ден, което води до системно преяждане, а то ни въвлича в омагьосан кръг, от който е трудно да се освободим.

Всяко преяждане по празниците създава риск за здравето ни. Консумацията на твърде мазна, калорична, сладка, тежка храна, каквато обикновено се сервира на трапезата на Коледа, Нова година и имените дни, носи риск за здравето. Преяждането е опасно, защото:

Преяждане: 6 неща, които се случват с тялото ви, когато прекалите с храната

  • Може да наруши баланса на хормоните, регулиращи усещането за глад и ситост – грелин, който стимулира апетита, и лептин, който потиска апетита. Нарушаването на баланса на тези хормони може да предизвика постоянен цикъл на преяждане, което води до наднормено тегло и всички, произтичащи от него, вреди за здравето.
  • Може да се пристрастите към мазните и сладки храни и това да е вредно в дългосрочен план. Консумацията на храни с високо съдържание на мазнини или захар освобождава хормони, повишаващи настроението, но това е краткотрайно положително въздействие. В дългосрочен план тялото започва да търси сладка и мазна храна не защото се нуждае от нея и изпитва глад, а за настроение и за освобождаване на хормона на щастието.
  • Преяждането води до напълняване, а то е пряко свързано с високия холестерол и риска от инфаркт и инсулт, с диабета и инсулиновата резистентност и с множество други хронични заболявания, сред които дори рак. 
  • Дългосрочното и редовно преяждане може да навреди на мозъчната функция. Паметта отслабва, когнитивните способности намаляват при тези, които преяждат системно.
  • Преяждането може да въздейства отрицателно на храносмилателната система, причинявайки газове и подуване на корема.
  • Преяждането може да ви накара да се чувствате уморени и сънливи.

Всички тези и други рискове за здравето, в основата на които е системното преяждане, пораждат въпроса как да не допускаме преяждане по  празниците.

Преяждане по празниците – ето как да не го допускаме

Има няколко простички съвета, които да следвате, ако искате да се освободите от навика да преяждате по празниците.

1.       Ограничете времето, което прекарвате на масата. Ако сте близки с домакинята, вместо да стоите и механично да се храните дори когато вече сте сити, помогнете с почистване, сервиране, отсервиране, поиграйте с децата. Така хем ще изгорите някои от погълнатите калории, хем ще сте полезни, хем няма да продължите да хапвате, след като сте се заситили.

Преяждане – как да се справим с него?

2.       Пийте вода на масата. Откажете се от напитките с балончета – газираните, които подуват допълнително стомаха. Водата ще ви помогне и да се почувствате сити по-рано, така че да намалите порциите.

3.       Ако празникът е ваш, намерете и друг начин за забавление, които не включва само трапеза с храна – пейнтбол, ски, караоке, ледена пързалка – каквато и активност да изберете, тя ще ви донесе усмивки и забавления и ще ви държи далеч от масата.

4.       Не отивайте на гости гладни, хапнете свежи зеленчуци, които засищат, като зеле в дома си. Така ще консумирате по-малко от мазните и калорични вкусотии, които е приготвила домакинята.

5.       Ако много искате да опитате дадено ястие, но усещате, че сте сити, помолете да ви го завият за вкъщи, вместо да се стремите да изпразните чинията.

6.       Не се чувствайте длъжни да изядете всичко в чинията или на масата. Ако държите да опитате от всяко ястие, нека е по мъничко.

7.       Откажете храна, която не харесвате. Няма смисъл да се тъпчете с нещо, което не ви доставя удоволствие.

8.       Хранете се бавно. Отнема 20 и повече минути, за да почувствате ситост. Ако дъвчете всяка хапка многократно и се храните бавно, ще се почувствате сити, преди да сте погълнали големи количества храна и да ви е станало твърде тежко, тоест преди да сте преяли.

9.       Не лягайте след тежките трапези. Разходете се, почистете, потанцувайте. Нека не е сериозна физическа активност, тъй като това ще повлияе негативно на храносмилателните процеси, но да е лека и продължителна, за да не лягате с пълен стомах.

10.   Пазарувайте разумно. Празниците са, за да сме заедно, а не за да се храним. Помнете това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com