Преяждане – как да се справим с него?

4475
Преяждане – как да се справим с него?
Снимка: iStock/Guliver

Зимните празници – от най-тихата и свята нощ през шумното посрещане на Новата година до безкрайните именни дни през мразовития януари – предвещават отрупани с вкусотии трапези и пълни чаши за наздравици.

Рискът да посрещнете края на януари няколко килограма по-тежки е реален, както и да се чувствате системно преяли през тези два, изпъстрени с поводи да се съберем около масата, месеца. Подутият корем и усещането за тежест в стомаха, резултат от прекомерната употреба на напитки и храна, не са най-добрата компания за бляскавата новогодишна вечерна рокля, както и за танците, продължаващи до сутринта.

За да не ви е тежко и за да не се чувствате изморени и тромави, важно е да откриете как да не се изкушавате да опитате от всички ястия на всички трапези, на които сядате, и как да не стигнете до ежедневно преяждане. Как да се справим с него и как да посрещнем деня на влюбените с тънка талия, върху която зимните празници не са оставили траен отпечатък? Проблемът не е само в наддаването на тегло и в подутия стомах, преяждането има негативно отражение върху здравето, което прави умението за самоконтрол на масата от ключово значение особено по време на дългите празници.

Лекар: Направете това и ще забравите за преяждане по празниците

Какви рискове крие преяждането?

Преяждането се отразява на здравето по множество различни начини, а повечето хора намират самоконтрола за труден особено през празничните дни и смело хапват допълнителни или щедри порции от всичко на трапезата с успокоението, че лятото е далеч и ще отслабват от следващия месец. Килограмите и рисковете за здравето, които поражда наднорменото тегло, далеч не са единственият риск, който крие преяждането.

Негативните последствия върху здравето могат да бъдат дългосрочни и тежки, ако не съумеете да ограничите безразборното хранене и дългите  часове, прекарани около масата. Сред рисковете от празничното преяждане и отговорите на въпроса преяждане – как да се справим с него и как да не го допуснем, са:

  • Нарушаване на хормоните, даващи сигнал за ситост и участващи в регулирането на чувството за глад и ситост – грелин и лептин. Нередовното хранене, преяждането, системната злоупотреба с храна са рискови фактори за дисбаланс на тези хормони,което води до усещането, че сте гладни дори когато коремът ви удивително стърчи напред и реално сте преяли. Нарушаването на тези хормони може да предизвика постоянен цикъл на преяждане и в крайна сметка да доведе до свръхтегло, което представлява сериозен здравословен риск.
  • Хроничното преяждане повишава риска от развитие на сериозни заболявания като метаболитен синдром, сърдечно-съдови, диабет, инсулинова резистентност, която е тясно свързана с хроничното преяждане. 
  • Стомашен дискомфорт, гадене, подуване на стомаха, газове, болка и тежест, сериозни проблеми с храносмилателната система са само малка част от стомашно-чревните заболявания, които са резултат от системното преяждане.

Преяждане: 6 неща, които се случват с тялото ви, когато прекалите с храната

Преяждане – как да се справим с него

Ако сте попаднали в този магьосан кръг – преяждане, глад скоро, след като сте преяли, ново преяждане, то е време да се поинтересувате как да не преяждате и какво може да предприемете, за да се избавите от проблема. Преяждане – как да се справим с него е въпрос, който ни вълнува особено силно по време на светлите зимни празници.

Особено ценни са съветите как да се почувстваме по-добре, когато вече сме преяли, както и как да излезем от омагьосания кръг на пълните трапези през празниците и да не допуснем да преядем отново и отново, превръщайки преяждането в края на декември и началото на януари в практика.  

Ще се почувствате значително по-добре след преяждане, ако:

  • Се отдадете на двигателна активност – разходка, танци са добре дошли, но не плувайте, тичайте и не вдигайте тежести във фитнеса на пълен стомах, тъй като това само ще влоши нещата – усилената физическа активност ще затрудни храносмилането и ще се почувствате още по-зле. Разходката с умерено темпо ще ви помогне да стимулирате храносмилателната система и да изравните нивата на кръвната захар. 
  • Не пропускайте чашата вода след хранене. Дори да се чувствате толкова подути, че това да ви се струва лошо решение, всъщност чаша вода ще ви помогне да изхвърлите излишните течности в тялото, причинени от задържането на вода заради консумираните солени ястия и ще ви поддържа хидратирани.
  • Не лягайте с пълен стомах, тъй като не само увеличавате риска погълнатата храна да се настани трайно на талията ви, но и значително се увеличава рискът от киселини. Знаем, че ви се приспива, след като преядете, но горещият съвет е да не си го позволявате,  ако ви е грижа за здравето.
  • Не яжте бързо и прави. Насладете се на всяка хапка, дъвчете многократно, за да усетите храната и да удължите времето за хранене. Колкото по-бавно се храните, толкова по-вероятно е да се заситите с по-малки количества. Спрете да се храните веднага, щом се почувствате сити. Не може да устоите на вкусотиите, които домакинята предлага? Загърнете си ги за вкъщи вместо да се стремите да  хапнете от всичко сега и веднага.
  • Не се стремете да изпразвате чиниите си, консумирайте по малко от тях, ако искате да опитате от всичко на масата, без да има риск от преяждане.

Ако преяждането се е превърнало в начин на живот за вас, потърсете помощ от специалист.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com