Премахнете петната от дрехите с продукти от аптечката и кухнята ви

5552
Премахнете петната от дрехите с продукти от аптечката и кухнята ви
Снимка: iStock/ Guliver

Чистият, елегантен, спретнат външен вид е вашата визитна картичка. Доброто впечатление и от най-стилното облекло лесно може да бъде провалено, ако дрехите ви имат петна. Неприятните остатъци от грим върху яката, издайническите петна под мишниците на ризата, мазното петно върху панталона са в състояние да съсипят вашия имидж. Погрижете се за тъканите и дайте втори шанс за живот на любимите дрехи с няколко лесни трика за премахване на петна без скъпо струващи препарати, само със средства от домашната аптечка и кухнята ви.

1. Мазнината оставя неприятни, трайни петна върху тъканите. Бързо и ефикасно решение е посипването и натриването на петното със сол. След изпиране няма да има и следа от него.

2. Разкрасяващите помощници на женската суета – пудрата, червилото – оставят трайни и досадни петна върху яката на ризата особено, ако тя е висока и докосва брадичката. Пожълтяването на ръбчето на светлите тъкани е гарантирано, а това прави дрехата да изглежда мръсна, а вас самата нечистоплътна. Спасението е в оцетът. Накисването на дрехата в равни части оцет и вода ще ви избави от замърсяването, причинено от козметични продукти.

3. Упорити петна от пот върху светли тъкани ще излекувате с аспирин. Най-известното хапче от домашната аптечка, стрито и нанесено с малко вода като паста директно върху петното под мишниците, ще го премахне с лекота. Оставете да подейства и изперете. Същият ефект постига и лимонът, натъркан върху дрехата.

4. Петна от всякакъв произход върху бели тъкани може да изтриете с кислородна вода. Има избелващо действие и не се препоръчва за друг цвят тъкани.

5. Петната от кръв не устояват на накисване в ледена вода. Важно е да  накиснете дрехата скоро, след като е изцапана.

6. Залепената дъвка върху дрехата ви може лесно да премахнете с помощна на два домакински уреда – ютията и фризера. Поставете дрехата в плик и я приберете във фризера през нощта. На сутринта тя ще се е втвърдила и ще падне само с едно докосване с лекота и без да оставя следи върху тъканта. Другият начин за справяне със ситуацията изисква нагорещена ютия и оризова хартия. Хартията се поставя върху дъвката и се минава многократно върху нея. Дъвката се разтича, размеква от топлината на ютията и залепва за хартията, оставяйки дрехата ви без следи.

8 трика за почистване на петна у дома

Някои петна са много упорити, ако не се третират почти веднага след нанасянето им. Често пъти при почистване у дома имаме повече п...

7. Изключително упоритите петна от мастило може да премахнете с паста за зъби. Натрива се енергично и се оставя да подейства. Трикът не е с идеален резултат при всички тъкани, но ще изсветли петното и ще улесни изпирането му.

8. Петната от кафе се предават под действието на оцет, размесен с прах за пране и нанесен върху тях. При зацапване на дрехите с кафе не търкайте с кърпа предварително, за да не попие в тъканите, оставяйки там завинаги.

9. Лимонът се бори с петната от ръжда. Чистият лимонов сок, изцеден върху тях, ги отстранява бързо.

Като общо правило при петно не чакайте, третирайте веднага. Не перете и не гладете преди третиране. Не търкайте с мокра или хавлиена кърпа, за да не запечатате мръсотията в тъканите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com