Приятелите спасяват от депресия

7254
Приятелите спасяват от депресия
Снимка: Thinkstock

Изследване на нюансите на психическото здраве на хората показало, че приятелите могат да ни помогнат да се отървем от депресията за няколко месеца.

Освен това те не рискуват да изпаднат в униние и да се "заразят" с нашия негативизъм.

Смартфоните уличават хората в депресия

Американски учени предложиха депресията да се диагностицира по обективни данни, независими от оценката на човека за собственото му само...

Учените от университетите на Манчестър и Уоруик са провели мащабно изследване на депресията, в което взели участие повече от 2000 ученици от горните класове. Изследователите се опитали да разберат как влияе настроението върху околните. Оказало се, че може да се спасят близките хора от депресия без риск за собственото психическо здраве.

Има разпространено мнение, че човек в депресия заразява с лошото си настроение околните. Поради това предубеждение много хора с депресия крият своето състояние, избягват общуване или се изолират.

Както се оказало – абсолютно напразно, тъй като приятелите в добро настроение могат да изведат приятелите си от депресията, без да се опасяват от прихващане на негативното психическо състояние.

За изучаване на разпространението на настроението учените използвали същите модели, които се прилагат за моделиране на епидемиите от инфекциозни болести. Изследването показало, че контактът със здрави приятели може да отърве от депресия. Нормалното добро настроение се разпространява активно чрез социалните връзки, докато депресията – не: това състояние е строго индивидуално и при общуване със здрави хора не се предава.

Депресията в детството продължава и по време на бременността

Жените, които са страдали от депресия в тийнейджърските си години е по-вероятно да страдат от проблеми с психиката и депресия по време ...

Общуването със здрави приятели двойно снижава вероятността от развитие на депресия и удвоява шансовете за оздравяване за 6-12 месеца. Това е много забележително позитивно въздействие, като се отчита, че депресията може да продължава с години.

Така учените казват, че са открили прост и ефективен начин за лечение на депресия, който не изисква лекарствени препарати и не нанася вреда на околните. В същото време здравите хора трябва да разбират, че човекът в депресия не е опасен за тях и се нуждае от помощ.

Новото изследване също засяга сложните въпроси за проявата на депресивното състояние. Например, ако в компания група тийнейджъри в депресия употребяват алкохол, това не означава, че причината за пиянството е депресията. По-скоро самият алкохол се явява причина за депресията и проблемът може да се реши не с изолация, а с общуване със здрави връстници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно