Признаци, че е време да се погрижите за белите дробове

6469
Признаци, че е време да се погрижите за белите дробове
Снимка: iStock/Guliver

Всички знаете как да идентифицирате налични проблеми в черния дроб, бъбреците и сърцето. Но колко сте наясно с идентифицирането на белодробни проблеми?

Всички се грижим за всички други органи с максимално внимание, но едва ли хората се фокусират върху състоянието на белия дроб. Органът, който изпраща кислород към кръвните клетки, не трябва да се пренебрегва. Всяка форма на нараняване или смущение, причинено на белите дробове, причинява  значително увреждане на дихателните пътища и да доведе до астма или дори туберкулоза.

Ето едни от най-често срещаните признаци, които показват, че белия ви дроб се нуждае от квалифицирана помощ:

1. Задух

5 признака, че трябва да обърнете внимание на белите дробове

Мръсният въздух, тютюнопушенето, хроничните заболявания на горните дихателни пътища и инфекциите са сред причините, които оказват вредн...

Ако се задъхвате по време на ходене, изкачване на стълби, извършване на ежедневни дейности или друга форма на физическа активност, това е знак, че белия дроб има проблем. Възможно е също да има случаи, когато може да почувствате задух дори в леглото. Това също е знак, че този важен орган има някакъв проблем. Всичко това показва вероятност от респираторна болест като астма или бронхит или дори сърдечни заболявания в тежки случаи.

2. Произвеждане на твърде много слуз

Ако произвеждате твърде много слуз, докато кашляте и го игнорирате, вие игнорирате потенциални признаци на белодробен проблем. В случай, че  имате кашлица три месеца подред, това може да показва хроничен бронхит при вас. Ако в допълнение имате задух и промени в цвета на храчките, трябва бързо да посетите лекар.

3. Болка в гърдите

Въпреки че в повечето случаи болката в гърдите може да показва проблеми със сърцето, тя също е показателна за проблеми с белите дробове. Ако изпитвате болка по време на кихане, кашляне или дори дишане, белите ви дробове може да са заразени с инфекция или вирус. Възможно е да е белодробна емболия, но това се случва в много редки случаи.

Най-добрите лекове за прочистване на белите дробове

Белите дробове са изключително податливи на инфекции. Сред причините за това е вдишването на мръсен въздух и контактът с вируси. Друга ...

4. Хрипове

Странният звук, който чувате в белите си дробове, е ясен сигнал за белодробна дисфункция. Това показва, че белите дробове не могат да получат кислород и изпитват някакъв вид блокаж или артериален блок поради мръсотия или бактерии. Най-често се свързва с астма, бронхит, алергична реакция или дори тумор в някои случаи.

5. Упорита кашлица

Най-важният признак за увреждане на белите дробове е хроничната кашлица. Въпреки че е често срещано при настинка, треска и възпалено гърло, ако продължава повече от осем седмици, има причина да се притеснявате. Това може да доведе до бронхит, астма, пневмония или дори туберкулоза.

Статията има информативен характер. Не отлагайте консулпацията с пулмолог при констатиран упорит проблем с белите дробове!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com