Продукти, които НИКОГА не трябва да се комбинират с алкохол

3079
Продукти, които НИКОГА не трябва да се комбинират с алкохол
Снимка: Pixabay

"Яжте нещо мазно, пийте повече, но не се напивайте!" - такива съвети могат да се чуят преди семейни тържества или специални събития, на които се сервира алкохол. Но наистина ли спиртните напитки и мазните храни са лоша комбинация? Какво не трябва да се комбинира с алкохол?

Алкохолът - удоволствие с последствия

Някои хора се хвалят, че пият много и не ги хваща, други искат да са като тях, но това невинаги е възможно. Въздействието на алкохола върху организма зависи от много фактори, като възраст, пол, телесно тегло, физическа и психическа годност, евентуални хронични заболявания и медикаменти. 

Алкохолът е силно токсично вещество. Това е факт, който не може да бъде оспорен. Той дразни храносмилателния тракт и натоварва черния дроб. Ако се пие често или в големи количества, може да доведе до сърдечна аритмия и други сърдечносъдови заболявания, влошаване на нервната система и нарушения на съня. Много хора не могат да си представят да се забавляват без алкохол. Затова нека поне разберем с какво да не го комбинираме, за да не си навредим допълнително. 

Учени: Пристрастяването към този алкохол е най-коварно

Мазни храни и алкохол

Има много съвети от опитни пиячи за това как не ни боли главата, без да отнемаме възможността да танцуваме и да прекарваме активно времето си с приятели. Има предложения да се изпие едно сурово яйце преди партито, да се яде мазен бульон, дреболии или други мазни деликатеси, характерни за нашата кухня, за да може да се пие повече и все пак да се чувствате почти трезви. Всичко това работи ли? Мненията са разделени. Всичко зависи от състоянието на храносмилателния ви тракт и от редица други здравословни фактори.

Когато пием алкохол и ядем храни с високо съдържание на мазнини, натоварваме черния дроб много повече. Черният дроб е този, който трябва да свърши най-много работа, за да неутрализира токсините, съдържащи се в алкохола. Занимавайки се с регулиране на метаболизма на менюто с високо съдържание на мазнини, той ще забави метаболизма на алкохола. Махмурлукът ще бъде по-дълъг и по-тежък.

Алкохол и солени и пикантни закуски

Солените и пикантни чипсове са едни от най-лошите закуски, които можете да изберете, когато консумирате алкохол. Ядейки храни, които увеличават жаждата, ние безразсъдно ще ги поглъщаме с още повече алкохол, защото той ще ни е пред очите. В резултат на това ще консумираме огромна доза празни калории, както от мазните, солени или пикантни чипсове, така и от алкохола. Махмурлукът и храносмилателните усещания са почти гарантирани. Още повече че чипсът, както и крекерите или начосът, са истинска бомба от трансмазнини. 
Комбинацията от мазнини и сол нарушава работата на центровете за глад и ситост, а алкохолът засилва апетита при много хора. Комбинирането на тези продукти ще доведе до порочен кръг. Ще пием, за да утолим жаждата си, и после ще ядем, за да утолим глада си.
Както солените, така и пикантните закуски допълнително дразнят стените на храносмилателния тракт, което при консумация с алкохол може да причини гадене, да доведе до киселини и дори до повръщане. 

Как да комбинираме правилно алкохол и храна, без да напълнеем?

Кафе, енергийни напитки и алкохол

Кофеинът, съдържащ се в кафето и напитките, които обикновено се наричат енергизиращи, не трябва да се комбинира с алкохол. Въпреки че за много хора е изкушаващо да комбинират водка с енергийна напитка, по-добре е преди партито да помислите дали вие и особено сърцето ви могат да си позволят такъв риск. 
Кофеинът е стимулиращ, така че неутрализира успокояващия ефект на алкохола. За известно време може да ни се струва, че алкохолът не действа, че е твърде слаб или че носим повече от друг път. Това е заблуда, от която може да има много сериозни последици. 
Комбинирането на кофеин с алкохол може да доведе до нарушаване на работата на вагуса, дразнене на нервните окончания и свръхстимулация. В резултат на това могат да възникнат сърдечни нарушения и други сърдечносъдови проблеми.

5 комбинации от храни и алкохол, които трябва да избягвате

Алкохол и лекарства

Добре известно е, че приемът на антибиотици изключва консумацията на алкохол. Това обаче не е единствената група лекарства, които не трябва да се комбинират с високоалкохолни напитки. Фармацевтичните продукти, които могат да взаимодействат с алкохола, включват не само лекарства с рецепта, но и такива, които се предлагат без лекарско предписание. В списъка на тези, които трябва да бъдат разгледани внимателно, са: нестероидни противовъзпалителни средства, опиоиди, сънотворни и успокоителни средства, лекарства, използвани за лечение на депресия и други психични заболявания, антикоагуланти, противогъбични средства, химиотерапевтици, перорални антидиабетни средства, лекарства, използвани при простуда или главоболие, особено тези, които съдържат парацетамол, антихистамини.

Най-добре е да проверите листовката на лекарството във всеки отделен случай, за да се уверите, че лекарственият продукт не изключва консумацията на алкохол.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли как се размножават костенурките?

Защо е опасно да живеете в едностайни апартаменти - дори не сте подозирали

Какво си мисли психологът след срещата с вас?

Свинска мас за женския организъм: ползи и вреди

5 факта за жените в Северна Корея, заради които животът ви ще изглежда като приказка

Проучване разкрива опасностите, които крият приложения за проследяване на менструация

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Как се пише: ранглиста или ранклиста?

7 упражнения, които ще направят всяка жена богиня в леглото

Защо в Япония не пият вода по време на хранене?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com