Противно на всички твърдения: Белият хляб е полезен!

5829
Противно на всички твърдения: Белият хляб е полезен!
Снимка: iStock/Guliver

В днешно време свиквахме да обвиняваме белия хляб за всички нездравословни несгоди, които имаме – диабет, наднормено тегло, непоносимост към глутен, висок холестерол и други метаболитни проблеми. Всъщност, новите изследвания показват, че белият хляб не е толкова лош, колкото го изкарват. Той може да бъде полезен за определени състояния и дори да ги облекчи.

Част от резултатите показват, че консумацията на бял хляб може да увеличи полезните чревни бактерии, което е важно за обработката на храната. Тази информация може да смени статута на белия хляб дори по стелажите в магазините и той да се премести на по-предно място, а не най-отзад.

Ако знаете от какво е направен белият ХЛЯБ, едва ли някога бихте си го купили

Хлябът е продукт, който присъства на почти всяка една трапеза. За съжаление вкусът от миналото по нищо не си прилича с този от настояще...

Тези проучвания са направени от испански изследователи. Те твърдят, че тези бактерии са жизненоважни за правилното функциониране на организма и като цяло за здравето на хората. Тази информация е важна, защото и преди нея се знае, че липсата на полезни бактерии влияе на червата и баланса в тях, което пък води до по-голяма податливост към различни заболявания и като цяло намален имунитет.

Екипът от Университета е изследвал ролята и на полифенолите. Те се срещат в подправките, чайовете, плодовете, зеленчуците, както и помагат за баланса в чревната среда. Те показват, че новото на пектин, който се намира в някои от плодовете и зеленчуците, може значително да влоши работата на червата и да понижи количеството на полезните бактерии.

Най-голямото откритие, което правят тези учени, е, че белият хляб е богат на полезни бактерии. Досега се смяташе, че това са само пълнозърнестите храни, които са богати на фибри. В белият хляб обаче се съдържат големи количества на Lactobacillus. Тази бактерия ни е позната от киселото мляко и като полезна за стомашно-чревния тракт.

Констатацията на учените показва, че рафинираните храни – бял хляб и бял ориз, не трябва да бъдат заклеймявани. Те имат своите полезни качества, които не трябва да се пренебрегват. Разбира се, като всяко нещо, в големи количества са вредни, но в умерени – полезни.

Здравословните храни, които може да се окажат вредни, ако ги ядем неправилно

Някои видове  храни биха могли да са опасни за здравето ни. Нека видим списък от храни, които смятаме за здравословни, но всъщност...

Все пак, други проучвания, които са насочени към затлъстяването, показват точно обратното. Ако се ядат по 3 филии бял хляб, твърде възможно е да се стигне до проблеми с метаболизма. Това потвърждава и Европейският конгрес по затлъстяване, който се проведе в София. На него се реши, че белият хляб окончателно води до затлъстяване, за разлика от пълнозърнестия.

Както виждате, мненията са противоречиви, както и резултатите. Белият хляб може да бъде особено полезен, когато се консумира в строго ограничени количества. Злоупотребата с него, както и с останалите хранителни продукти, може да доведе до здравословни проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко често трябва да се правят почивки по време на работа?

Кои са 5-те езикаа на стреса и как да разбереш кой е твоят

6 причини, поради които никога не трябва да взимате котката и кучето си в леглото

Как да почистите ушите с пероксид: съвети, препоръки и правила

8 така наречени „здравословни храни“, които не са толкова здравословни, колкото си мислите

Как се пише: екзистенциален или екзестенциален?

4 причини защо се образуват мокри петна по тавана

Кои са най-големите реки извиращи от Пирин?

Как да научим кучето на хигиенни навици?

Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com