Проучвания сочат, че е добре да се наемат повече жени, отколкото мъже. Ето защо

708
Проучвания сочат, че е добре да се наемат повече жени, отколкото мъже. Ето защо
Снимка: iStock/Guliver

Изследванията в областта на когнитивната неврология и поведенческата икономика постоянно показват, че жените са възпрепятствани да напредват в кариерата в сравнение с мъжете. Проучване на мениджъри в 20 компании открива, че мъжете напредват по-бързо в кариерата и получават по-високо заплащане от жените, въпреки че жените имат сходна квалификация, работят в същите отрасли и имат постоянен професионален опит.

Друго проучване, проведено сред 138 ръководители, половината от които мъже, а другата половина - жени, установи, че жените трябва да работят по-усилено, за да преодолеят бариери като изключване от неформални мрежи и по-малко наставничество от мъжете.

Освен това трето проучване разкри, че жените се сблъскват с дискриминация по-често от мъжете и дори когато се контролира професионалният опит, жените печелят по-малко от мъжете. Ясно е, че "преградата" съществува и жените са изправени пред дискриминация, която възпрепятства напредъка им в сравнение с мъжете, въпреки че имат сходни квалификации, умения и опит.

5 качества, които мъжете мразят в жените

Според редица научни изследвания обаче наемането на жени вместо мъже може да се окаже ключът към успеха на вашия бизнес. Проучванията показват, че екипите, ръководени от жени, обикновено постигат по-добри резултати от тези, ръководени от мъже, и че компаниите с по-висок дял жени на ръководни позиции са по-печеливши.

В едно проучване се съобщава, че компаниите с по-висок дял жени на ръководни позиции "са по-печеливши, по-социално отговорни и осигуряват по-безопасно и по-качествено обслужване на клиентите".

Фокусирайки се задълбочено върху иновациите, проучването разглежда 163 мултинационални компании в продължение на 13 години, за да определи как са се променили дългосрочните стратегии на тези фирми, след като жените са се присъединили към техните висши управленски екипи. Те откриват, че фирмите са станали по-отворени към промени и по-малко отворени към рискове и са изместили фокуса си от сливания и придобивания към научноизследователска и развойна дейност.

Отношенията мъже-жени: очакване срещу реалност

Други научни изследвания показват подобни резултати. Изследване разкрива, че фирмите с по-голямо разнообразие на половете са склонни да имат повече клиенти, по-високи приходи от продажби и по-големи печалби. Друго проучване установи, че компаниите, в чийто борд на директорите има поне 30 % жени, са склонни да бъдат по-печеливши.

НО ЗАЩО ЕКИПИТЕ, РЪКОВОДЕНИ ОТ ЖЕНИ, СА СКЛОННИ ДА ПОСТИГАТ ПО-ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ?

Проучванията показват, че жените може да са по-ефективни лидери, защото е по-вероятно да насърчават положителна и приобщаваща работна среда. Проучванията са установили, че жените са по-склонни от мъжете да насърчават сътрудничеството, да споделят заслугите си и да предоставят конструктивна обратна връзка. 

Освен това жените често са по-умели в многозадачната работа, което може да бъде ценно предимство в днешния динамичен бизнес свят. Жените също така са по-склонни да възприемат дългосрочна перспектива, което може да е от полза за дългосрочния успех на компанията.

Мъже срещу жени - кои са най-грубите реплики на силния пол към нежния пол

Не става въпрос обаче само за числата. Важно е също така да се гарантира, че на жените се предоставят равни възможности за успех и че те не са възпрепятствани от несъзнателни предразсъдъци. 

Компаниите, които отдават приоритет на многообразието и приобщаването, обикновено имат по-ангажирана работна сила и по-позитивна фирмена култура. Това може да доведе до повишаване на производителността и удовлетвореността на служителите, както и до по-иновативна и адаптивна работна сила.

Тази дискриминация често е резултат от скрити предразсъдъци, които се отнасят до несъзнателни и необосновани асоциации и предположения, които правим поради нашите инстинктивни реакции, интуиции и инстинкти около хората, които възприемаме като принадлежащи или непринадлежащи към нашата група.

Тези предразсъдъци могат да бъдат под формата на ефекта на ореола, при който правим твърде положителна оценка на други аспекти на даден човек въз основа на една характеристика, която харесваме, или на ефекта на рогата, при който понижаваме всички характеристики на друг човек въз основа на един аспект, който не харесваме.

30 силни цитата от мъже за жени

За да се справим с тези предразсъдъци, е важно да оценим последствията от тях и да предприемем мерки за противодействие. Това може да включва прилагане на програми за многообразие и приобщаване, обучение на служителите относно скритите предразсъдъци и техните последици, както и активно търсене и насърчаване на квалифицирани жени за ръководни позиции. Освен това е важно както мъжете, така и жените да осъзнават собствените си предразсъдъци и да работят за противодействието им при взаимодействието си с колегите, и в процесите на вземане на решения.

Като цяло изследването ясно показва, че дискриминацията срещу жените на работното място е реален проблем и че справянето с неявните предразсъдъци е от решаващо значение за насърчаване на равенството между половете и създаване на по-приобщаващо и справедливо работно място. Като предприемат проактивни стъпки за противодействие на тези предразсъдъци, организациите могат не само да насърчат равенството между половете, но и да извлекат ползи от подобрената си работа и повишената си рентабилност. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com