Психопат под прикритие

7000
Психопат под прикритие
Снимка: iStock/Guliver

Всеки някога някъде е попадал на началник психопат, за когото работата никога не е достатъчно добре свършена. Но когато трябва да се свърши нещо много бързо, го дава на вас, а после си приписва заслугите.

Според един експерт, има осем издайнически знаци, по които да се определи дали вашият шеф е нормален или всъщност е психопат, в това число са качества като арогантност и липса на отговорност, предаде Daily mail.

"Ние знаем, че само 1 % от общото население са психопати, но работата на Робърт Хеър и Пол Бабяк, ни алармира за това, че сред мениджърите психопатите са 7%," каза д-р Кели Винсънт."Трябва да ни е грижа за това, че може да има психопат, който седи на съседното бюро”

„Повечето автори на популярна литература, са концентрирани върху очертаването на трикове за идентифициране дали някой е или не е наистина психопат .”, обяснява д-р Винсънт. „За тази цел е създаден спектър от редица таблици и фактори, за да се анализира комбинация от ключови поведения, които вие да очаквате да видите в психопатите.”

Тя споделя следните общи черти, които да се наблюдават при хора, които вероятно попадат в психопатичния спектър:

1. Те са повърхностнно чаровни. Може да мислите за тях, че са забавни хора, но те просто са силно харизматични.

2. Лъжат много. Но обикновено успяват да се измъкнат от неприятностите.

Тъмните черти на мъжете, по които са луди жените

Психолози от Полша, Великобритания и Финландия са назовали основните личностни черти на мъжете, които са най-привлекателни за представи...

3. Манипулативни са. Обикновено са много добри в маменето на хора, използвайки мрежа от лъжи, с които да ги съблазнят в тяхната измамна паяжина и често да свършат мръсната работа вместо тях.

4. Психопатите са много арогантни и имат силно чувство за достойнство и като такива си позволяват да се държат все едно правилата не важат за тях.

5. Психопатите рядко чувстват вина за действията си и се наслаждават на вредата, която причиняват. Те са безмилостни в начина, по който третират колегите си, докато преследват собствената си кариера.

6. Те са повърхностни и равнодушни. Рядко показват каквато и да е емоция.

7. Егоизмът, омаловажаването и вербална злоупотреба са общи черти за тях, без да изпитват никакви чувства към другите.

ТЕСТ: Психопат ли сте?

Съмнявали ли сте се някога, че може би сте психопат? Може и така да е. Но не се тревожете чак толкова. Не всички психопати са серийни у...

8. Безотговорни са. Обвиняват другите за грешките и си приписват успеха им.

Е, как може да се справите с един такъв човек?

"Ключов момент, който трябва да запомните за корпоративните психопати е, че са много интелигетни. Те все още не са уловени и са достатъчно гъвкави в избягването на разкриването им. Създават димни завеси, намират грешките в другите и вие забелязвате истинското им въздействие чак, когато сте видели собственото си благополучие или кариерен пробив”, съветва д-р Винсънт.

"Най-добрият съвет е наистина да ги избягвате, стига да сте в състояние, и да не се излагате на тяхното манипулативно поведение. Вярно е, че това звучи като бягане, но ако не можете да се дистанцирате от тях намерете друг начин да отклоните тяхното внимание и да намерите съюзници”, допълва д-р Винсънт.

"Най-добре е, когато се занимавате с такива колеги да запазите самообладание. Използвайте всеки механизъм, за да ги разобличите. Дръжте доказателствата, докато не се убедите, че имате подкрепата на НR и ги дръжте под наблюдение. Вероятно ще почувствате, че и другите ви колеги правят същото. Говоренето за това с тях, само по себе си може да помогне.”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com