Първи юни - Международен ден на детето

5203
Първи юни - Международен ден на детето
Снимка: iStock

Човечеството дължи на децата най-доброто, което може да даде

През 1925 г. Световната конференция за благосъстоянието на децата обявява 1 юни за ден за привличане на вниманието на света към проблемите, засягащи децата. Представените страни признават, че „човечеството дължи на Детето най-доброто, което може да даде“. В резултат на конференцията беше приета Женевската декларация за правата на детето.

Зоопаркът с пъстра програма за 1 юни

На детето трябва да бъдат предоставени средствата, необходими за неговото нормално развитие, както материално, така и духовно;

История на Международния Ден на детето

Денят на детето или Международният ден на детето е възпоменателен ден в чест на децата по целия свят. Празнуван като част от прокламацията през 1925 г. в Женева на Световната конференция за благосъстоянието на детето, денят се отбелязва на различни дати в различни части на света. Някои страни го празнуват през юни, други през ноември, но целта на деня винаги е била една и съща.

Международният ден за защита на децата става всеобщо установен през 1954 г., за да защити правата на децата, да прекрати детския труд и да гарантира достъп до образование.

От Индустриалната революция и последвалите световни войни се наблюдава, че децата са били жестоко малтретирани, потискани и лишени от основни човешки права. Тъй като са слаби и крехки, те лесно могат да бъдат принудени да извършват несправедливи, неетични и неморални дейности. Те са били експлоатирани и манипулирани. Установено е, че милиони от тях са и недохранени. Всички тези открития са подчертани по време на Женевската конференция и така световните лидери решават да защитят децата по целия свят.

Седмица на детските мечти под липите по повод 1-ви юни

В развитите страни по онова време се предприемат незабавни действия за подобряване на условията за децата, докато в развиващите се страни се предоставят средства и дарения от дорителски агенции за социалното развитие на хората и децата по тези места. Организирани са различни кампании и са отправени социални призиви към доброволци, които да пристигнат и да помогнат в развитието.

Сред тези дейности основните области, на които е дадена най-голяма важност са: детското образование, изхранването, дейностите за борба с трафика на хора, както и спирането на детския труд. Всички тези инициативи и денят, посветен на разпространението на осведомеността относно защитата на детето и правата на детето, е оправдан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com