Пътят към енергия, здраве и жизненост: Как да ускорим метаболизма след 35 години

835
Пътят към енергия, здраве и жизненост: Как да ускорим метаболизма след 35 години
Снимка: Pexels

Не е тайна, че скоростта и стабилността на метаболизма оказват влияние върху нашето здраве и външен вид. Този процес определя колко бързо клетките получават хранителни вещества. Промените, свързани с възрастта, ендокринните заболявания, дефицитът на витамини, стресът и интоксикацията могат да го „забавят“. Първото нещо, което идва на ум, когато става въпрос за подобряване на метаболизма ви, е промяната на вашата диета. Това обаче далеч не е единственият начин.

Добрият метаболизъм постоянно насища клетките с микроелементи. Ако метаболизмът ви се забави, отслабването се превръща в истинско предизвикателство. Мастните натрупвания, които просто не изчезват, могат да бъдат признак на слаб метаболизъм.

Освен това признаците на бавен метаболизъм могат да включват:

  • Храносмилателни разстройства без видима причина.
  • Колебания в теглото.
  • Чуплива коса и нокти.
  • Мускулна болка без физическа активност.
  • Кожен обрив.
  • Подуване на лицето и краката.

Кои са най-честите причини за забавен метаболизъм?

Как да подобрите метаболизма си, ако сте навършили 35 години:

Променете хранителните си навици

Да започнем с основното - нашето хранене. Експертите съветват да се храните често и на малки порции. Прекъсванията в храненията за повече от 4-5 часа водят до забавяне на метаболизма, така че е по-добре да ядете 5-6 пъти на ден на малки порции, отколкото по-рядко, но в по-големи количества.

Последното хранене за деня трябва да бъде не по-късно от три часа преди лягане. Общото схващане, че не трябва да ядете след 18 часа, е мит, ако си лягате по-късно от девет.

Освен това изследванията показват, че прекомерната консумация на захар нарушава метаболизма, отслабва имунната система, насърчава преждевременното стареене на кожата и нарушава нейната еластичност.

За да подобрите храносмилането, се препоръчва да премахнете или ограничите храните, забавящи метаболизма, от вашата диета. Те включват:

Прости въглехидрати - картофи, банани, сладкиши, сладкиши.

Трансмазнини – маргарин, майонеза, сосове, колбаси.

Алкохол.

Спорт и активен начин на живот

Физическата активност увеличава енергийния разход на организма. По време на тренировка мускулите работят по-интензивно и изискват повече енергия за изпълнение на упражнения, отколкото при ежедневни дейности. Физическата активност влияе пряко върху метаболизма на тялото – това се дължи на повишената активност на ензимите и увеличения обмен на кислород в клетките.

Освен това благодарение на спорта се засилва основният метаболизъм. Това е количеството енергия, което тялото изразходва, за да поддържа основните си функции в покой. Ако лежите цял ден на дивана и не правите нищо, тялото ви ще изразходва средно 1200 калории за дишане, храносмилане, „изпомпване“ на кръв и други функции, които не забелязваме в ежедневието. Физическата активност повишава основния метаболизъм и влияе върху цялостния енергиен баланс.

Като бонус, редовните упражнения и ежедневната умерена активност ще осигурят протеинов синтез и мускулен растеж. А протеините са основният „строителен материал“ за възстановяване и растеж на клетките.

За да направите спорта по-удобен и ефективен и да сведете до минимум риска от нараняване, „подгответе“ тялото си за тренировка предварително. Използвайте спортна козметика: загряващи мехлеми преди тренировка и охлаждащи гелове след тренировка за отпускане на напрегнатите мускули и възстановяване на силата.

Кои симптоми говорят, че имаме бърз метаболизъм?

Сънят е основата на всичко

Липсата на сън може да наруши метаболизма ви и да увеличи риска от сърдечни заболявания и диабет. Освен това хроничната липса на сън води до невротоксичност, тоест нарушаване на нервната система. Течността, идваща от гръбначния мозък към мозъка по време на кратък сън, просто няма време да „измие“ всички натрупани вещества. Като не спите редовно, увеличавате шансовете си да развиете болестта на Алцхаймер или Паркинсон в напреднала възраст.

Затова не пренебрегвайте почивката и 8 часа сън всеки ден. Също така спазвайте хигиената на съня: спете в пълна тъмнина и тишина, в хладна стая, като оставите джаджите настрана.

Разходки на открито

Разходките на чист въздух също имат благоприятен ефект върху метаболизма. В допълнение към влиянието си от физиологична гледна точка, те укрепват имунната система, подобряват работата на сърцето и кръвоносните съдове и намаляват кръвното налягане.

Покрийте изискването си за дневна активност от 10 000 стъпки. След месец определено ще забележите приятни промени: сънят ви ще се подобри, желанието ви за висококалорични храни ще намалее и главата ви ще започне да „работи“ по-добре.

Откажете се от алкохола

Не е тайна, че алкохолът има пагубен ефект върху тялото. Алкохолните напитки са един от най-мощните окислители, които отричат ​​цялата работа на чревната микробиота (полезни микроорганизми), нарушавайки храносмилането и метаболитните процеси в организма.

Честата консумация на алкохол провокира хронична умора, сънливост и ни кара да остаряваме по-рано от очакваното. Затова намалете до минимум алкохолните напитки или се откажете напълно от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо ТРЯБВА да накисвате боба преди готвене?

Отваряне на всички пътища: древен ритуал, който ще промени живота ви завинаги

Как най-бързо се сваля биреното коремче?

Кошмари в японското метро: кои са чиканите и какво правят с момичетата

От мини до макси: Какво можете да се каже за една жена по дължината на полата й?

Тези храни не трябва да се ядат на празен стомах

10 храни, които трябва да добавите към диетата си, ако имате косопад

Виц на деня: Аз не мога

Как за запазим свеж дъх през целия ден?

Диетолози разкриха дали е полезно да се ядат плодове на закуска

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com