Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Работещи методи: Как да се отървете от комарите в къщата

21 юни 2024, 13:11 часа

Комарите могат да превърнат спокойната вечер на закрито в разочароваща битка с бръмчащите досадници и сърбящите ухапвания. С малко изобретателност и някои домакински предмети обаче можете ефективно да намалите присъствието им и да възстановите дома си.

Ето някои гениални житейски хитрини, които ще ви помогнат да се отървете от комарите:

Свещи и масло от цитронела: Цитронелата е естествен репелент срещу комари, получен от лимонова трева. Запалването на свещи от цитронела или използването на масло от цитронела в дифузери може да създаде бариера, която да възпре комарите. Поставете тези свещи на стратегически места в жилищните помещения, особено близо до входни точки като прозорци и врати.

Кои комари се хранят с кръв и кои не?

Мрежи против комари: Поставянето на мрежи против комари над прозорците или около леглата може да осигури физически бариери, които да попречат на комарите да проникнат в жилищните помещения. Тези мрежи са особено полезни в спалните, където искате да си осигурите спокоен сън без постоянното жужене на комари.

Етерични масла: Някои етерични масла, като лавандула, евкалипт и мента, имат естествени свойства за отблъскване на комарите. Разредете тези масла с вода и ги използвайте като спрей около дома си. Можете също така да добавите няколко капки към разтворите за почистване, за да възпрете комарите, като същевременно запазите свежия мирис на дома си.

Отстранете застоялата вода: Комарите се размножават в застояла вода, така че премахването на източниците на стояща вода около дома ви е от решаващо значение. Редовно изпразвайте и почиствайте ваничките за птици, подложките за саксии с цветя и улуците, за да предотвратите снасянето на яйца от комарите.

Идва сезонът на комарите. Какво трябва да знаем - полезна информаця

Направете си сами капани: Създайте собствени капани за комари, като използвате обикновени домакински предмети. Един от ефективните методи е да смесите захар и мая в бутилка. Дрождите произвеждат въглероден диоксид, който привлича комарите. Когато влязат в бутилката, те попадат в капан и накрая се удавят в разтвора.

Циркулация на вентилатора: Комарите са слаби летци и трудно летят при силни въздушни течения. Използвайте вентилатори в помещенията, за да създадете бриз, който затруднява комарите да се носят или да кацат. Това не само предпазва от комари, но и помага за охлаждане на жилищните помещения през топлите месеци.

Чесън: Макар че може да не ви направи най-популярния човек на вечеря, консумацията на чесън или използването на добавки с чесън всъщност може да отблъсне комарите поради силната му миризма. Можете също така да смачкате чесън и да го сварите във вода, за да създадете спрей, който да използвате в дома си.

Бял оцет: Белият оцет е известен със своите почистващи свойства, но може да се използва и като средство за отблъскване на комари. Смесете равни части вода и оцет в бутилка с пулверизатор и нанесете върху места, където има вероятност да проникнат комари, например около прозорци и врати.

Професионална помощ: Ако проблемът с комарите продължава въпреки усилията ви, помислете дали да не потърсите професионални услуги за борба с вредителите. Те могат да направят оценка на ситуацията и да предложат целенасочени решения, които могат да включват пръскане с инсектициди или инсталиране на устройства, отблъскващи комарите.

Като включите тези гениални житейски хитрини в домашната си рутина, можете значително да намалите присъствието на комари в помещението и да създадете по-комфортна среда за живот за себе си и семейството си. Независимо дали предпочитате природни средства или технологични решения, има много възможности, които да ви помогнат да се борите ефективно с тези досадни насекоми.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес