Кои комари се хранят с кръв и кои не?

1294
Кои комари се хранят с кръв и кои не?
Снимка: Pixabay

Комарите идват, когато времето се стопли, и винаги си тръгват твърде късно. Даже през зимата те все още ни поднасят неприятни изненади. Това са наистина досадни насекоми и човек, докато се почесва след ухапване от комар, може само да се чуди за какво ги е предназначила природата.

1. Колко вида комари има в света?

Изследователите преброяват най-малко 3000 вида комари, от които 70 се срещат в Южна Европа. Но само няколко са видовете, които нападат хора. Повечето предпочитат други животни - птици, земноводни и безгръбначни.

2. С какво се хранят мъжките комари?

„Ухапа ме комар“ - тази фраза се чува сравнително често. Но по-правилно е тя да звучи така: „Ухапа ме комарКА“. Защото във връзка с ухапването винаги става дума за женски комар. Само женските смучат кръв. Причината е, че кръвта е богата на протеини, които са много важни за развитието на яйцеклетките. А мъжките по природа са „миролюбиви вегетарианци“ - хранят се предимно с цветен нектар.

3. Защо ухапванията от комари сърбят?

Отговорът е, че слюнката на комарите съдържа антикоагулант - вещество, което предотвратява съсирването на кръвта и се използва за по-лесното й засмукване. Сърбежът пък се причинява от нашата имунна система, която е „длъжна“ да съсирва бързо кръвта, за да ограничава кръвотеченията – и по тази причина се бори с това вещество.

4. Обичат ли комарите бирените фестивали?

Забелязано е, че комарите са особено агресивни към хората, които пият бира или вино. Причината е, че организмът на любителите на алкохола произвежда повече ацетон, етанол и метанол, които се елиминират от тялото ни чрез потта. Но, в интерес на истината, комарите не се привличат от алкохолни и бирени партита, а от въглеродния двуокис, произведен от дишането и кожата, както и от млечната киселина, която може да бъде усетена на разстояние до 30 метра.

Отблъснете досадните комари от градината с тези лесни трикове

5. Защо комарите издават звука „зззззз“?

Този досаден писък се причинява от много бързото пляскане на крилете – което е с честота 300 до 600 пъти в секунда. За сравнение, колибрито, което размахва крилата си най-бързо от всички птици, маха с крила между 12 и 80 пъти в секунда. Според някои учени бръмченето на комарите е любовен зов за привличане на женските.

6. За какво се използват комарите?

Въобще, защо са й на природата тези безполезни, досадни насекоми? Нали, щом съществуват, значи, все пак, е с някаква цел...

Да, наистина: някои комари са от съществено значение за изхранването на птици, мигриращи от един географски регион в друг – например, комарите от видовете Aedes impiger и Aedes nigripes, с които се хранят насекоми, птици, земноводни и риби.

А има и цветя, които се опрашват от комари - като някои орхидеи от семейство Platanthera.

Знаете ли колко време живеят комарите?

7. Опасни ли са комарите?

Много видове не са опасни и не се разболяваме от ухапванията им. Има обаче комари, които пренасят направо смъртоносни болести. Например, според най-авторитетното медицинско списание – Lancet, маларията, пренасяна от комари, убива 1,2 милиона души всяка година. Това се дължи на бедността, мръсотията и липсата на елементарни защитни средства като чаршафи и мрежи против комари.

8. В колко часа излизат комарите?

Комарите са любители на нощния живот: забавляват се през нощта. Те са по-малко активни през деня, защото е горещо – и, съответно, тогава предпочитат да стоят на хладно.

10. Има ли естествени методи за борба с комарите?

Има ли нещо, което комарите мразят? Да, маслото, извлечено от котешка трева (Népeta catária - коча трева, мачо биле, бабица), е чудесен натурален начин за убиване на комари. Според някои изследвания това масло е дори по-мощно и от най-ефективните химически репеленти срещу насекоми.

 

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com