Идва сезонът на комарите. Какво трябва да знаем - полезна информаця

4948
Идва сезонът на комарите. Какво трябва да знаем - полезна информаця
Снимка: Pixabay

Сезонът на комарите: тази година той започва необичайно рано. Вече се излюпват полските и горските комари, обяснява пред агенция ДПА Дорийн Вернер от Центъра по аграрни изследвания „Лайбниц".

Яйцата си са снесли и домашните комари, които и през зимата запазват летателната си способност. Ранният старт на сезона на комарите се дължи на климатичните условия, обичайно той започва чак в началото на май, казва Вернер. Тази година комарите обаче се появяват 3-4 седмици по-рано.

До 2000 яйца от една женска

Още: От кои растения кърлежите пълзят надалеч

Нормалното развитие на един комар спира през зимата. През сегашния сезон и температури домашните комари имат нужда от 3-4 седмици, за да изминат пътя от яйцето до летящо насекомо. През лятото този период сериозно се скъсява и възлиза на 7-10 дни.

Изобщо не е вярно, че след студена зима комарите са по-малко, казва биоложката. Тя обяснява, че комарите си имат „вътрешен антифриз", който помага на презимуващите видове успешно да оцелеят през студения сезон. За тях е най-трудно, когато се редуват периоди на студ и размразяване. Това им отнема много енергия и те дори може да умрат от глад.

През лятото комарите предпочитат да им е топло и влажно, за да могат най-активно да се размножават, обяснява Вернер. „В момента нещата вървят добре за комарите", казва тя. Един женски комар успява за целия си живот да снесе 1500-2000 яйца – в зависимост от температурите, храната и възможността за люпене. Така в хода на по-топлите сезони поколенията комари започват да се застъпват. Най-голяма гъстота на комари обикновено се мери през август, но това никога не може да се предскаже с точност. Сушата може да увреди популацията на комарите, но и в условията на студ ларвите не се развиват толкова бързо.

"Коварни, малки, хапещи твари"

Още: Билките, които отблъскват комарите - засадете ги в градината си

Дорийн Вернер е сред авторите на „Атлас на комарите". В рамките на този граждански проект хората са призовани да изпращат комари на учените, които по този път трупат ценна научна информация. Проучват се и екземпляри от вида „азиатски тигров комар", който е привнесен тук от Азия, а междувременно вече е „уседнал" в Германия и в други региони.

Азиатският тигров комар, насекомо на черно-бели райета, пренася различни заразни болести, като например вирусите Денга, Чикунгуня и Зика. В Германия тези вируси все още не се разпространяват от комарите, но дори самото ухапването от тигров комар е неприятна работа сама по себе си. „Това са коварни, малки, хапещи твари", казва Вернер.

Да, комарите ужасно дразнят хората, но в същото време тези насекоми и техните ларви са важна брънка от хранителната верига, особено за пойните птички, подчертават германските природозащитници. Паяците, рибите, земноводните и водните кончета също се нуждаят от комари за храна. Така че ако комарите изчезнат от екосистемата, това ще има огромни и тежки последствия за редица други видове.

 

Още: Кои комари се хранят с кръв и кои не?

Източник: Дойче веле

Засадете този храст в градината си и ще забравите за комарите и мухите

Това е единствената страна в света, в която няма комари

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com