Работят ли всъщност ултиматумите във връзката?

2199
Работят ли всъщност ултиматумите във връзката?
Снимка: iStock

СКЪПИ Д-Р. ДЖЕН,

Гледах сериала „Ултиматумът“, където хора, които са на кръстопът относно следващата стъпка във връзката си, поставят ултиматум на партньора си и това наистина ме накара да се замисля за връзката си. С моя партньор съм от пет години и много искам да се оженя. Последната година той намеква, че ще има предложение... но нищо не се случи и се притеснявам, че ме мотае. Започвам да се чувствам негодуваща и си мисля да му дам ултиматум. Това ужасна идея ли е? 

Уважаеми,

Първо: Напълно нормално е и дори здравословно за двама души, които се обичат във връзка, да стигнат до точката на готовност за определени важни събития, като годеж, по различно време. Това не означава, че нещата не могат да се оправят за тяхното дългосрочно бъдеще.

Нещата започват да се объркват, когато един човек е готов много преди другия и негодуванието започва да се натрупва. Обикновено след като това се случи, техният гняв и разочарование изтичат в други части на връзката - и това може да бъде отровно. Най-добре е да се заемете с проблема, преди да се стигне дотам. Изразете нуждата си да предприемете следващата стъпка във връзката си по ясен, зрял, любящ начин, който създава граници. Също така е важно да можете да чуете честните резерви на вашия партньор и причините, поради които все още не е предложил.

5 златни правила за успешна връзка

Ултиматумите във връзката – при които един човек заплашва да напусне, ако не получи нещо, което иска, независимо дали това е да живеят заедно, да се оженят или да имат бебе – трябва да се разглеждат като последно средство. Преди да предприемете тази стъпка да поставите ултиматум, ето няколко неща, които трябва да си зададете...

Ако обмисляте ултиматум, ето какво всъщност може да означава

1. Не е правилното съвпадение.

Понякога съпротивата да предприемете следващата стъпка е знак, че това не е правилният мач. Двама души могат да се обичат, но ако не са готови да предприемат следващите стъпки, връзката не може да расте и в крайна сметка няма да работи. Понякога хората се съпротивляват да предприемат следващата стъпка, защото има проблем със съвместимостта, не са готови за повече емоционална интимност или просто не искат същите неща.

2. Имате лоша комуникация.

В началото на връзката уведомихте ли другия човек, че бракът е важен за вас и сте имали график? Подхранвахте ли открити честни разговори с течение на времето, за да прецените дали и двамата сте на една и съща страница? Ако нещата в настоящата ви връзка не вървят, силната комуникация е нещо, което трябва да имате предвид за следващата.

Защо трябва да се радваме, че сме имали връзка с грешния човек?

3. Не сте търпеливи към процеса на вашия партньор.

Какво направихте до този момент, за да се опитате да придвижите връзката в желаната посока? Дали ли сте на партньора си възможност да израсне в същата позиция, в която сте вие ​​по отношение на техните цели? Били ли сте търпеливи с техния емоционален процес?

4. И двамата трябва да се самоизследвате.

Проучвали ли сте защо бракът е толкова важен за вас и какви са резервите на партньора ви? Има ли неразрешени проблеми от миналото за единия или и за двамата, които правят вземането на това решение по-трудно? Как се решават тези проблеми?

5. Трябва нещата да са по ваш вкус.

Това ли е единствената област във връзката, където е вашият път или магистралата? Има ли други въпроси, при които отправяте заплахи или поставяте ултиматуми? Това модел на поведение ли е или е нещо, което е сърдечно и важно за вас? Принуждавате ли партньора си да направи нещо, което той наистина не иска или наистина не е готов? Или просто им помагате да преодолеят някои страхове?

6. Време е за терапия за двойки.

Ако се чувствате блокирани и разговорите не помагат на никой от вас да продължи напред, може би е време да се консултирате с професионалист. Понякога неспособността на двойките да комуникират добре относно горещи проблеми може да им попречи да продължат напред. Просто получаването на съвети и прозрения от лицензиран професионалист може да направи всичко различно в света.

7. Достигнахте лимита си.

Обмислянето на ултиматум може да е знак, че сте стигнали края на въжето си. Може да сте в точката на пречупване и да чувствате, че сте чакали толкова дълго, колкото сте могли.

16 признака за здрава връзка

Как да поставите ултиматум - и какво се случва, ако кажат "не"

Ако след обмисляне на горните точки и провеждане на открит и честен разговор наистина вярвате, че това предложение няма да се случи скоро, може да решите, че е необходимо последното средство. Но ако поставите ултиматум, трябва наистина да сте готови да прекратите връзката. Не можеш да бъдеш момичето, което извика "пръстен". Преди да предприемете тази стъпка, трябва да се подготвите емоционално, логистично и финансово, за да си тръгнете.

Ако случаят е такъв, разговорът, който трябва да проведете, може да звучи така: „Наистина искам да прекарам остатъка от живота си с теб, но имам чувството, че не искаш да се жениш скоро. Бракът е нещо, което е много важен за мен и не искам да го пропусна. Не искам да ви притискам да се ожените и затова мисля, че е време да продължа напред."

Разбира се, има възможност вашият партньор да се обърне и да каже: „Не искам да те загубя. Не осъзнавах колко е важно това за теб и бих искал да направя тази стъпка.“ Но по-вероятно въз основа на моите три десетилетия клиничен опит, когато нещата стигнат до фазата на ултиматума, той ще ви позволи да излезете през вратата. Но ще го направите, знаейки, че сте показали огромна сила и ще можете да си тръгнете с високо вдигната глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com