Разкриха как тютюнопушенето ускорява стареенето

4610
Разкриха как тютюнопушенето ускорява стареенето
Снимка: iStock/Guliver

Добрата новина за хората, които планират да спрат пушенето е, че само две седмици след изпушването на последната цигара кожата ви започва да изглежда по-млада!

Всички остаряваме и това е неизбежен процес. Точно за това всеки се старае да полага грижи за поддържането на здрав и привлекателен външен вид. Затова си струва да знаете, че продължавайки да пушите, вие решавате да ускорите процеса на стареене. И естествено - да изглеждате по-стари, отколкото сте.

10 хитри начина, с които може да откажете цигарите

Никога не е твърде късно да се откажете от тютюнопушенето и ще получите много ползи, независимо на каква възраст сте. Ето няколко бързи...

Това беше ясно потвърдено от експеримент, проведен в университета Case Western Reserve в Кливланд, в който участваха 79 двойки близнаци. Единият от братята и сестрите пушеше цигари, а другият не пуши или е спрял цигарите поне 5 години по-рано. Близнаците бяха прегледани от екип от пластични хирурзи, които недвусмислено установиха, че степента на увреждане на кожата е много по-голяма при пушещия брат и сестра.

Защо пушенето е толкова вредно за кожата ни:

Тютюневият дим причинява микроувреждане и свиване на лумена на малките кръвоносни съдове, което намалява снабдяването с хранителни вещества на клетките на кожата. В резултат на това кожата е по-малко подхранена и по-малко овлажнена и е склонна към обезцветяване и непривлекателни „паякообразни вени“. Освен това въглеродният оксид, съдържащ се в него, намалява снабдяването с кислород и предотвратява правилното оксигениране на кожата. И всичко това води до бързото състаряване на кожата, та дори и да сте все още на 25.

Съставките на тютюневия дим инхибират производството на колаген и еластин. Колагенът е основно отговорен за овлажняването на кожата и й придава обем, докато еластинът влияе върху блясъка и еластичността на кожата. Намаляването им се отразява на състоянието на кожата, която става по-тънка и отпусната, липсва еластичност и създава дълбоки бръчки. 

Драстичен ръст на тютюнопушенето в световен мащаб

За първи път от две десетилетия насам продажбата на цигари отбелязва драстичен ръст. Пик на употребата на тютюневи изделия е отбелязан ...

Бръчките на пушача са малки, вертикални вдлъбнатини в кожата около устата или хоризонтални линии около очите. Това са мимически линии, които се образуват в резултат на специфичната позиция на устата и набръчкването на очите при вдухване на цигара. Честото стягане на мускулите кара кожата в тази област на лицето да увисва по-бързо. Освен това вредните вещества, доставяни с цигарения дим, изсушават кожата и блокират процеса на нейната регенерация.

Но не спираме дотук!

Пушенето води до обезцветяване на зъбите, кариес и сериозни пародонтални заболявания, което може да доведе до развитие на рак на устната кухина или загуба на зъби. Така и усмивката ви става... може би нещо повече от отвратителна. 

Добрата новина за хората, които планират да спрат пушенето е, че само две седмици след изпушването на последната цигара кожата ви започва да изглежда по-млада! А това няма как да не се забележи от тези около вас.

Учените с разтърсващо заключение: цигарите могат да бъдат полезни

Това заглавие със сигурност ще донесе доста скептицизъм на непушачите и успокоение за някои пушачи. Непрекъснато чуваме колко вредни са...

Не се колебайте и откажете пушенето. Не чакайте, времето лети!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се държим с мъж който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com