Рисковете, които живеещите под наем трябва да знаят

14211
Рисковете, които живеещите под наем трябва да знаят
Снимка: iStock/Guliver

В днешно време много българи живеят под наем. Причините за това могат да бъдат най-различни. Сред тя са промяната на местоживеенето, липсата на желание да се обвържат с ипотечен кредит или просто да поемат отговорността за свой собствен дом и други.

Каквито и да са причините, докато живеете под наем винаги ще имате проблеми от различен характер. Ето и какви най-често са опасностите, заради които брокерите съветват бъдещите наематели да внимават.

На първо място изисквайте директна среща с хазяина. Дори за намирането на жилището ви е помогнал брокер, ваше задължение е да се видите с човека, в чийто дом ще живеете в следващите месеци. Това е груба грешка, която правят и двете страни, а после са разочаровани. Може на пръв поглед да не се харесате и това да опреди по-нататъшните ви взаимоотношения.

Всеки трети българин има затруднения с плащането на наема и сметките

Всеки трети българин има просрочени задължения за ипотека, наем или битови сметки. Това показват последните данни на Евростат, цитирани...

Друг притеснителен факт е, че повечето наемодатели смятат, че имат право да правят внезапни проверки на имота. С други думи това е тяхното жилище и могат да ви проверяват и да видят дали се грижите за него. Това обаче не е редно и нямат право. С подписването на договора те се отказват от тези права и ги прехвърлят на наемателя. Вие сте напълно в правото си да откажете наемодателя да влезе при вас, ако е дошъл изненадващо, без уговорка. Той няма никакво право да ви изгони за това, а вие можете дори да го съдите, ако тези проверки продължат.

Друго важно нещо е договорът. Експертите отчитат, че повечето наемодатели не смятат за нужно да сключват договор. Да, спестяват се разходи и т.н., но пък това е сигурност и за двете страни. Вие, като наемодател, сте сигурни, че жилището ви няма да бъде повредено, а ако това стане, то можете да си търсите правата. А ако сте от другата страна, то имате спокойствието и сигурността, че няма да ви изхвърлят от днес за утре и че ако се наложи да потърсите друго жилище, ще имате достатъчно време за това – 1 месец предизвестие.

Можем да обобщим, че личната среща, договарянето на двете страни за това кое е позволено и кое не, както и сключването на договор са съществено важни неща при отдаването на апартаменти под наем. С тях си гарантирате добри взаимоотношения, независимо от коя страна се намирате. Също така, имате законово право да си търсите правата, ако договорът бъде нарушен и вие сте онеправдани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com