Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ръцете отстрани: какво разкриват за вас обичайните ви пози пред фотоапарата

10 юли 2024, 10:20 часа

Поведението ви пред фотоапарата разказва не само за това колко често снимате и доколко се доверявате на фотографа или оператора, но и за това какво мислите и чувствате в този момент. Уверени ли сте в себе си? Чувствате ли се комфортно или, напротив, несигурно? Искате ли да се разкриете или да се защитите? Всичко това може да бъде "разчетено" от кадъра.

Константин Кутуев, основател и главен изпълнителен директор на образователна платформа за създатели на съдържание, обясни какво можете да разберете за даден човек от снимки и видеоклипове. Само имайте предвид - всичко е много индивидуално. Не бива да правите далечни заключения веднага.

Как да разберем какво ни казва езикът на тялото по време на разговор?

Движения

Как се държите в кадър? Нека разберем какво означават най-често срещаните движения.

1. Наклонете тялото напред

Може да заемете тази позиция, ако не можете да чуете нещо - например, ако човекът, с когото говорите, е твърде тих или неясен - или ако искате да кажете нещо важно. Понякога тази позиция означава интерес - ако в определен момент от кадъра двама души се наклонят или се придвижат един към друг, това означава, че са готови да започнат по-личен или поверителен диалог.

Също така накланянето на тялото се смята за знак на симпатия. Всяко намаляване на разстоянието по правило винаги е желание контактът да стане по-солиден на физическо ниво, несъзнателно да се изключат всякакви пречки.

2. Поправяте нещо с ръце

Ако постоянно докосвате дрехи, оправяте косата, очилата или бижутата си, вероятно се чувствате уязвими. Може би отговаряте на труден въпрос или обсъждате неприятна тема - нещо, от което сте изключително притеснени. Чрез тези повтарящи се движения искате да се успокоите.

3. Поклащате се от една страна на друга

Люлеете се на стола си или се прехвърляте от крак на крак, ако сте нервни. Тези движения също ви помагат да се отпуснете малко.

4. Разтривате върха на носа и брадичката си, пощипвате си ушната мида или се чешате по тила

Ако започнете да треперите, вероятно сте в трудна позиция. Подобни манипулации ви позволяват да спечелите няколко секунди, за да помислите и обмислите по-нататъшния план.

Пози

Позите, както знаете, се делят на два вида: отворени и затворени. Какво означават те?

Отворени

Когато сте уверени в себе си, стоите или седите отпуснати, с изправен гръб. Ръцете и краката ви не са кръстосани, тялото ви гледа право напред, а раменете ви са свити. Не поставяте никакви прегради пред себе си.

5 мита за езика на тялото, в които все още вярвате

Затворени

Когато се чувствате некомфортно, подсъзнателно искате да се свиете, затова започвате да се прегърбвате и да се сгушвате. Крак върху крак, кръстосани ръце, прегърбен гръб, прибран врат са признаци именно на затворена поза. Може дори да се скриете зад някого или нещо: например да застанете зад друг човек или да сложите чанта пред себе си.

Жестове

1. Отворени длани

Показването на дланите е знак за откритост и искреност. Сякаш показвате, че нямате какво да криете.

2. Кръстосвате ръцете, дланите или пръстите си

Всяко кръстосване на ръцете показва желание да се защитите. Може би не искате да отговорите на даден въпрос или искате да прекратите диалога възможно най-скоро. Във всеки случай това, което се случва в момента, е неприятно за вас.

3. Стискате юмруци

Стиснатите юмруци се смятат за агресия. Това означава, че в момента сте много агресивни и ядосани.

4. Покривате устата си с ръка

Тази позиция показва известна потайност или несигурност. Вероятно или лъжете и не казвате нещо, или сте нервни и не сте напълно сигурни в това, което казвате. Използвате ръката си, сякаш искате да задържите думите в устата си.

5. Подпиране на бузата

Позиция като "Мислителят" на Огюст Роден е олицетворение на размишляващ, мислещ, съмняващ се човек. Когато подпирате бузата или брадичката си с юмрук или показалец, това показва, че имате нужда от време, за да анализирате, пресметнете и сравните нещо в ума си. Но ако подпирате бузата или брадичката си с обратната страна на ръката, това означава, че сте отегчени и не се интересувате от това, което се случва в момента.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес