С буквата "Я" - Колко градове има в България

13389
С буквата "Я" - Колко градове има в България
Снимка: БГНЕС

България е страна с богато историческо и културно наследство, а географията ѝ е също толкова разнообразна. Запознаването с населените места, имената на които започват с последната буква от българската азбука, "Я", открива част от уникалния дух на страната. Те са почти 70 на брой, но само 3 от тях са градове. Разберете кои са те:

Ямбол

Най-големият град в републиката, чието име започва с буквата "Я", е Ямбол. Чрез неговото богато минало се преплитат нишки от различни цивилизации и епохи. Смята се, че за пръв път се появава като град заради римския император Диоклециан, който нощувал на това място и го харесал страшно много. Разбира се, и преди това е съществувало населено място по тези земи, но не и с тези размери и мащаби.

Иначе, българската история на Ямбол датира от 705 година, когато влиза в рамките на страната ни по времето на хан Тервел. Дълго време сменя своето владение между България и Източната Римска империя в рамките на Средновековието. Впоследствие, градът показва ожесточена съпротива срещу османското завоевание, но въпреки това бива превзет през 1373 година.. Важен исторически епизод е и краткото освобождение по време на Руско-турската война (1828-1829 г). За съжаление, страхувайки се от османските репресии след това, много от българското население на града се изселва заедно с руските войски. Това води до сериозно обезбългаряване на региона, което е преодоляно с много български бежанци от Одринска и Беломорска Тракия.

Якоруда

Якоруда е вторият по-големина град, името на който започва с "Я". Историята му се простира още от епохата на траките и е част от древния транспортен маршрут, свързващ Албания с Цариград. Това е и причината да бъдат изградени 2 крепости - Калята и Градището, които са служили за охрана по времето на Римската империя и по-късно са интегрирани в системата на българската държава.

Якоруда изпитва сериозни трудности след падането под османска власт. Животът в града постепенно угасва, за да бъде възроден отново в началото на ХІХ век, благодарение на развитието на скотовъдството и катранджийстовото, които дават поминък на местното население. Градът успява да се върне в рамките на България чак през 1912 година.

Ябланица

И накрая, Ябланица - третият и най-малък град с буквата "Я". Съществуването на Ябланица отдавна е документирано в османските регистри, където е известен като Абланица. Има обяснения откъде идва името на града:

  • Първото е свързано с легендата за руския княз Глож, който се заселил по тези земи с разрешението на Иван Асен II. Князът има дъщеря от местна девойка и я кръстил Яблан. По нейно име, той създал и това населено място.
  • Второто обяснение за името на града е свързано с гръцката дума за "високи тополи" - аблан. Знае се, че това е бил символът на град и се предполага, че дава името му в днешно време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com