С какво се храни белката?

16258
С какво се храни белката?
Снимка: iStock/Guliver

Белката е хищно животно, което е бързо, хитро и способно да се движи без усилие в условията на голям брой различни препятствия. Лесно се катери върху високи дървета и сръчно се движи по клоните им. Счита се за ценно животно поради наличието на красива и топла козина.

Нейните естествени местообитания са смесени или иглолистни гори, където има голям брой стари дървета с хралупи, както и непроходими гъсталаци от различна растителност. В такива условия този хищник лесно си набавя храна и изгражда бърлоги в хралупите на дърветата. Много птици страдат от това, независимо къде се намират гнездата им - на земята или високо на дърво.

Бърлогата на белката може да бъде разположена на височина най-малко 10 метра, като за целта тя използва хралупата на старо дърво или просто си изгражда гнездо върху короната му. Това е хищник, който е силно привързан към своята територия и я напуска само в краен случай.

С какво се храни шаранът?

Какво яде белката?

Смята се, че белката е всеядна, въпреки че в основата на менюто й е животинска храна, представена от дребни бозайници, най-вече полски мишки. В големи количества белките унищожават плъхове, с които не всички котки могат да се справят. Понякога нейна плячка са земноводни и насекоми. През лятото менюто й е по-разнообразно и включва компоненти от растителен произход.

По принцип, белката ловува основно дребни животни, земноводни и птици. Като се храни на територията си, тя принася и ползи за хората, тъй като унищожава гризачи и не позволява на популациите им да се разрастват прекалено. Също така, е главният враг на катерицата, понеже лесно и бързо се движи в короните на дърветата; както и скача от клони на клони, които се намират на значителна височина и разстояние един от друг.

Белките опустошават птичи гнезда, а също се хранят със земноводни и влечуги. Те не пропускат нито едно птиче гнездо, без да проверят за плячка. Често, особено при липса на храна, ядат и мърша. През лятото менюто им е по-разнообразно, тъй като включва растителни храни. Особено обичат офика, както и ядки и плодове.

Знаете ли с какво се храни щъркелът?

С настъпването на есента животното започва да формира резерви за зимата, което му позволява да оцелее в суровите климатични условия. Менюто тогава до голяма степен зависи от обстановката на живот, която е свързана с наличието на подходящи хранителни наличности. Белката се чувства много добре нависоко, но се храни предимно на земята, където храната е по-разнообразна и богата, особено през лятото.

Тя устоява на ухапвания от пчели и оси, затова без проблеми нахлува в пчелини, а също така се храни с див мед. Може лесно да посети всеки курник или друга стопанска постройка, ако в нея има нещо за ядене. Често убива повече животни, отколкото може да отнесе, което причинява много вреди

Естествени врагове

Белката няма много естествени врагове, които биха могли успешно да нападат толкова бързо, пъргаво и ловко животно. Въпреки това, нейни природни врагове са росомахи, вълци, лисици, снежни барсове, както и хищни птици като орли, бухали и др.

Състояние на популацията и вида

Броят на белките, независимо от местообитанието им, е много висок, така че ловът им е разрешен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com