Знаете ли с какво се храни щъркелът?

31408
Знаете ли с какво се храни щъркелът?
Снимка: Alexas_Fotos / Pixabay

Много хора смятат, че жабите са единствената храна на щъркелите. Такова мнение обаче е напълно погрешно. Всъщност, ако се проследи храненето на тази птица, ще бъдем доста учудени колко е разнообразно нейното меню.

По принцип, щъркелите са доста непретенциозни по въпроса за храната. Те с удоволствие похапват различни дребни насекоми и животни. Основният критерий при избора на храна са нейните размери - щъркелът трябва да може лесно да я погълне. Именно поради тази причина можем с увереност да направим предположението, че основната храна на тази птица е голямо разнообразие от насекоми. Те съставляват 99% от общото меню.

Знаете ли колко километра прелитат щъркелите, за да стигнат до нас

Щъркелите гълтат плячката си цяла. При това те могат да погълнат малките насекоми живи - но по-едра плячка се налага да бъде „обработена“. Така че за начало я убиват с мощен удар на клюна си. Особено зорките наблюдатели могат да видят как щъркелът сякаш дъвче храната си: отначало я пробва на вкус, а час след това я гълта.

Въпреки непретенциозността си, щъркелите няма да ядат мръсна храна. Ето защо, преди да се насладят на уловената жаба или риба, щъркелът първо ще ги изплакне във водата.

За да разберем какво яде един щъркел, не е необходимо дълго наблюдение. Достатъчно е просто да огледаме мястото, където добива основната си храна. Обикновено тези пернати горделивци ловуват на земята или в плитка вода - те няма да навлязат твърде навътре във водата. В същото време щъркелът наистина съвсем заслужено бива определян като „горделивец“ и „птица-аристократ“ - даже по време на лов той се държи невероятно спокойно, а понякога дори надменно и сякаш съвсем съзнателно иска да създаде впечатление, че просто е излязъл на разходка.

В допълнение към водната зона, те могат лесно да бъдат открити по току-що окосени ливади. Причината е, че в крайна сметка там ги очакват огромен брой червеи и ларви от различни насекоми. В този смисъл си заслужава да се отбележи, че тези птици са отлични помощници на човека. Те с удоволствие ядат насекоми, опасни за селското стопанство. Например, имат особено пристрастие към опасните скакалци - тях могат да ядат просто в огромни количества. Същото важи и за дребните гризачи. Орнитолозите са наблюдавали случай, когато само за един час щъркел е изял 44 мишки.

Тези птици проявяват доста голямо търпение. За тях не е проблем да стоят половин час неподвижни до дупката на мишка. При това са в състояние да провеждат „лов на сляпо“. За целта просто спускат главите си в мътна вода и разтварят клюна. Така дребни рибки, насекоми и попови лъжички стават доста лесна плячка.

21 интересни факти за щъркелите

Как да храним щъркел в домашни условия?

Щъркелът рядко остава гладен, защото винаги е способен да си намери прехрана. Колкото до издръжката му в зоологически градини или в селски двор, главната отговорност за неговото изхранване тук е на човека.

Дневната норма за възрастна птица достига 700 грама храна. При това е невъзможно да се организира храненето на щъркел изключително и само със зърнени продукти. Той задължително трябва да получава от любимите си деликатеси. Затова стопанинът му може спокойно да изпрати този впечатляващ домашен любимец в градината. Там той не само ще задоволи глада си, но и ще помогне на човека да се справи с различни малки вредители. Неслучайно до преди не много време са смятали щъркелите за свещени птици - в миналото те били главните помощници на селяните за получаването на добра реколта.

По този начин въпросът как да нахраните домашния си щъркел, ако имате такъв, се решава много лесно: достатъчно е да осигурите на птицата малко свобода и тя сама ще си осигури храна. Ако това не е възможно, просто поглезете домашния си любимец с дребна риба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com