С тази домашна тор доматите ще са много по-вкусни и сладки

32838
С тази домашна тор доматите ще са много по-вкусни и сладки
Снимка: Getty Images

Всеки един от нас иска да има хубави домати, с които да обогати трапезата си. В ежедневието ни се налага да използваме различни видове торове. Най-разпространеният е пилешкият, който се продава. За съжаление той обаче не е толкова полезен и ефикасен за растенията, тъй като в него има остатъци от хормони на растежа и други химически елементи. В резултата на това доматите стават много по-вкусни.

Необходими съставки:

Как да си направим домашен тор за градината

Няма нищо по-хубаво от това сами да си отглеждате храната и да се радвате на плодовете си. Като всяко нещо и градината ви се нуждае от ...

•  Вода – 2,5 л.

•   Мая – 100 гр.

•   Захар – 0,5 кг.

Изсипете водата в голям съд и добавете захарта. Маята я разтворете в топла вода и изчакайте малко. Добавете я към останалата смес. Оставете разтвора да ферментира за няколко дни. След това го разтворете с вода.

Използвайте 10 литра вода за 150 мл от разтвора. Доматите ви ще станат повече от вкусни и сочни.

Домашен тор - за здрави, вкусни и големи домати без химикали

Според агротехническите стандарти за нормален растеж доматите се нуждаят от азотно-фосфорни формулировки с добавка на магнезий и калций...

Хубаво е да се редуват естествените торове. Отварата от коприва съдържа много азот, калий и желязо. Приготвянето на тор от коприва е лесно и бързо. Напълнете 2/3 от кофата с растението, а след това залейте с вода до ръба. Покрийте с капак и изчакайте около 10 дни. Оставете сместа да ферментира на топло място.

След това вземете 1 литър от този тор и го разредете в 10 литра вода. На всеки корен се полагат около 1-2 литра от сместа.  Този тор е добре да се използва най-много 2 пъти месечно.

Друг вариант за тор е дървесната пепел. Тя е подходяща и за краставиците, но е много хубава за доматите, защото е богата на калций, магнезий, желязо и други полезни вещества.

В 10 литра вода се разтваря 1 чаша пепел и така се поливат корените на растенията. За листно поливане можете да разтворите 300 грама.

Сода бикарбонат ще ви помогне да поучите по-вкусни и сладки домати. За целта разтворете 1-2 лъжички в един литър вода. Разбъркайте добре използвайте сместа като спрей.

Магическата ТОР за сладки и розови домати, по която всички градинари луднаха

Градинарите са наясно с това, че вкусни и розови домати не се отглеждат толкова лесно. Ако искате вашият труд да ви се отплати, добре е...

В процеса на отглеждане на доматите не трябва да забравяте и за компоста и мулчирането. Всички тези грижи, заедно с торенето, ще ви позволят да се радвате на пресни домати чак до октомври. Можете и да ги използвате за консервиране и така да имате за целия зимен период. Опитайте и се убедете сами, че естествените торове са много по-подходящи от купените, а срокът на действие е същия, като при тези от агро аптека, но са много по-щадящи за самите растения и за вас и семейството ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Има ли отровни паяци в България?

7 знака, че сте в егоистична и токсична връзка

Без магия: жените с тези качества винаги ще имат много почитатели

Как най-лесно се отделя жълтък от белтък?

Как за секунди да почистим секундното лепило?

Зодиите, които притежават неустоим чар

Петте най-страховити и забранени места за посещение в света (ВИДЕО)

Кога мъжете съжаляват за действията си, но не го показват?

Как да се справим с пасивно-агресивното поведение на човек?

Как се пише: християнски или христиански?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com