С тези 6 храни здравето ви ще е непоклатимо

4031
С тези 6 храни здравето ви ще е непоклатимо
Снимка: iStock

Имунната ни система има изключително значение за цялостното ни състояние и това как се чувстваме. За нейното изграждане съществени фактори са храненето, физическата активност, ежедневните ни навици и стресът. При преобладаващи негативни фактори е много вероятно да сме по-податливи на различни грипове и настинки, което означава отслабен имунитет. 

За здрава имунна система е важно да се храним балансирано и здравословно, да спортуваме, да си набавяме качествен сън и да поддържаме здравословно тегло. А кои храни могат да ни набавят допълнителни витамини и полезни за имунитета вещества, вижте в следващите редове.

Спанак

Спанакът и голяма част от зеленолистните зеленчуци са богати на витамин С и желязо. Витамин С е един от най-съществените антиоксиданти за здрав имунитет. Спанакът съдържа и значителни количества бета-каротин и други антиоксиданти, борещи се с възпаленията и свободните радикали в организма ни. Определено присъствието на спанака в менюто ще спомогне за подобряване на имунната система.

12 от най-полезните храни в света според ВВС

Куркума

Куркумата е индийска подправка, която спада към суперхраните. Използва се с лечебните си свойства векове наред и все така оглавява класациите като една от най-полезните подправки. Има значителни количества куркумин, откъдето идва и наименованието й. Куркуминът се бори с възпаленията, предизвикани от оксидативен стрес.

Джинджифил

Дойде ли ред за укрепване на имунната система, джинджифилът е едно от най-използваните и споменаваните средства за целта. Има силни противовъзпалителни свойства, редуцира възпаленията в организма, богат е на редица полезни вещества. Облекчава симптоми като гадене и възпалено гърло. Може да се консумира и за превенция от грипове и настинки.

Бадеми

Тези любими ядки са богати на витамин Е - изключително полезен за силния имунитет. Витамин Е е мастноразтворим и за пълноценната му абсорбация от организма са необходими мазнини, а бадемите съдържат и здравословни мазнини, което прави усвояването му от тях много по-лесно и бързо. Витаминът участва в произвеждането на червени кръвни клетки, укрепва имунитета и има редица други ползи за здравето.

Това са 7 – те най-полезни храни в света. Изненадващо, но ФАКТ!

Кисело мляко

Традиционното ни кисело мляко е известно в цял свят с пробиотичните си свойства. Консумацията му спомага за повишаване на добрите бактерии в червата, а здравето на червата е от изключителна важност за силния имунитет.

Киви

Кивито е един от плодовете, които са най-богати на витамин С - мощния антиоксидант, чиито ползи за организма описахме в по-горните редове. Вкусният плод е богат и на витамин В9, калий, витамин К и др. Спомага особено на хората, страдащи от запек, както и стимулира производството на белите кръвни клетки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com