Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С топла или студена вода: Как е правилно да мием ръцете си

02 април 2024, 05:10 часа

Горещата вода премахва ли микробите по-добре от студената вода?

Всъщност ново американско проучване показва, че измиването на ръцете със студена вода премахва същото количество микроби, както измиването с гореща вода.

Още: Колко често трябва да миете ръцете си?

Експериментът

Изследователите, ръководени от професор Доналд Шафнър от университета Рутгерс в Ню Джърси, са провели тестове с 21 доброволци. За това изследване ръцете на участниците са били изложени на голямо количество от безвредната бактерия Ешерихия коли. Участниците измиват ръцете си с вода с различна температура (15, 26 и 38 градуса по Целзий) и с различно количество сапун (половин, един и два мл.).

Резултатът

Оказва се, че топлата и студената вода имат еднаква ефективност срещу микроби. Освен това не изглежда да има никаква разлика в зависимост от това колко сапун се използва и дори десет секунди измиване на ръцете е доста ефективно.

Заключенията на учените

„Нашето проучване показва, че по отношение на ефективността температурата на използваната вода не играе важна роля“, каза Шафнер.

Тези открития са важни, особено за ресторантьорството и хранително-вкусовата промишленост.

Още: Какви скрити опасности крие обикновената гъба за миене на съдове?

Шафнер каза, че въпросът за температурата на водата се обсъжда от няколко години без достатъчно научни доказателства в подкрепа на препоръки за предоставяне на точни насоки или доказателство, че температурата на водата има значение за хигиената на ръцете.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес