САМО тези въглехидрати не вдигат КРЪВНАТА захар

13973
САМО тези въглехидрати не вдигат КРЪВНАТА захар
Снимка: Pexels

Една от групите хранителни вещества, неизменна част за здравето на организма, са въглехидратите. Те снабдяват тялото с енергия, тъй като тялото има нужда и от фибри, и от захар и нишесте. Те се съдържат в различните видове въглехидрати.

Въглехидратите се разграждат по време на процеса на храносмилане. Според вида някои видове въглехидрати предизвикват покачване на нивата на захарта в кръвта. Така се освобождава повече инсулин, което може да доведе до лошо усвояване на глюкозата, както и повишен риск от отключване на диабет от тип 2. За щастие има въглехидрати, които не предизвикват такива негативни изменения. Става дума за фибрите.

Симптомите, които издават, че не приемате достатъчно въглехидрати

Нисковъглехидратните диети придобиват все по-голяма популярност. Но ползите от тях не са категорично установени. Изключването на цяла г...

Фибрите са изключително полезни за организма. Насърчават чревното здраве, понижават риска от сърдечни проблеми, диабет, както и нивата на лошия холестерол. Те не се влияят от инсулина, за да бъдат обработени и усвоени. Те са полезни и осигуряват необходимата енергия и хранителни вещества на тялото.

Фибрите трябва да присъстват в менюто ви, ако искате да се храните по-здравословно, имате диабет, инсулинова резистентност, проблем с метаболизма или нужда да ограничите захарта, която приемате. Когато те преобладават в менюто ви, няма да имате нужда от инсулин за разграждане на захарите. Това ще елиминира възможността от покачване нивата на глюкозата. Фибрите балансират нивата на кръвната захар.

Може да си набавите фибри от хранителните им източници. Такива са бобовите растения, плодовете и зеленчуците. Тези храни съдържат повече фибри и по-малко нишесте и захар. Те са с нисък гликемичен индекс, което значи, че няма да повлияят негативно върху глюкозата.

Някои от храните, изобилстващи от фибри, са киселите ябълки, праскови и кайсии, горски плодове, зеленолистни зеленчуци, броколи, зелен фасул, карфиол, аспержи.

Въглехидратите невинаги са враг на стройното тяло. Ето кои са полезни

В последно време въглехидратите са заклеймени като враг номер 1 на стройната фигура. В интернет пространството, а и не само, можете да ...

Така че, за да бъдете здрави, да се чувствате пълни с енергия и сили, направете необходимите промени в менюто си, ориентирани към здравословното балансирано хранене, изобилстващо от полезните фибри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com