Ще познаете ли кога е най-дългата нощ? Вижте как я посрещат по света

9956
Ще познаете ли кога е най-дългата нощ? Вижте как я посрещат по света
Снимка: Pixabay

Смяната на часа, слънцето, което все по-пестеливо се показва, шареният листопад на златокосата есен – да усмихнатото лято си замина, дните стават все по-кратки и начумерени, а нощите – все по-дълги. Кога обаче точно е най-дългата нощ в годината и какво се случва след нея? Кои са най-интересните поверия и обичаи, съхранени в народната памет за най-дългата нощ в годината? Тъй като тя предстои скоро, ще ви разкажем.

Най-дългата нощ в годината

Точно преди светлите коледни празници и трепетното очакване на новата година, идваща с нови надежди, нощта е най-тъмна, най-дълга. На 21 срещу 22 декември е най-дългата нощ в годината, ден първи от бялата зима и последен от пъстрата есен.

Всъщност фактът, че рождението на Христос е непосредствено след най-дългата нощ не е случаен. Хилядолетия преди нас предците ни са почитали тази най-дълга нощ като „рожденият ден на слънцето“, както и настъпването на светлината, зараждането ѝ, а тя е символизирала надеждата. Така, както раждането на Христос донася вяра и надежда на човечеството.

И докато при нас е просто най-дългата нощ в годината, то по време на зимното слънцестоене над ширина 66,5 градуса Слънцето не изгрява изобщо и се спуска постоянен мрак.

Кой е най-дългият ден в годината?

Какво се случва след най-дългата нощ в годината?

Нощта винаги е най-тъмна преди зазоряване, тоест преди да се роди светлината. Вероятно сте чували тази мъдрост. Денят настъпва и след най-тъмната нощ. След 22 декември денят отново започва да нараства, като старите хора казват, че расте с „просено зърно“. Бавно, с минутки, но упорито и ежедневно денят настъпва и краде от часовете на нощта, за да стигнем до равноденствието – тоест до момента, в който денят е равен на нощта, а след това бързичко го изпреварва, защото предстоят топлите дни и безкрайните морски забавления, за които мечтаем денят да е дълъг, разточителен и да не свършва.

След най-дългата нощ в годината Слънцето е пресекло 18-ия меридиан и започва пътят му към пролетното равноденствие – 21 юни, а след него – и към най-късата нощ в годината.

Ето кои са почивните дни през 2023 година

Как хората по света отбелязват най-дългата нощ в годината?

От незапомнени времена до днес всички народи имат своите традиции и обичаи, с които отбелязвали най-дългата нощ в годината. Повечето са изразявали почита си към слънцето на този ден и в негова чест горели огньове с молитва да се върне бързо, да ги дари със светлина и топлина и да стане отново дълъг денят. В различните държави имали и различни собствени традиции, с които отбелязват най-дългата нощ в годината. Иранците посрещат тази нощ с маса, отрупана със свещи, нар, дини и ядки, в Скандинавия, където това е денят на Света Лусия, пресъздават легендата за нея, в Япония се потапят в гореща вана с лимони, хапвайки тиква – за здраве, в Исландия най-малките обикалят за здраве домовете на хората в района, носейки дарове – ябълка, представляваща Слънцето, клонки от карамфил, които са символ на безсмъртието и стръкове жито, за да е щедра земята и отличен добивът. В Русия празникът носи името на славянско божество – Коляда, а в миналото денят поставял началото на новата година и гражданите се обличали с костюми на животни и обикаляли улиците, за да плашат злото. Почитали и починалите си близки на този ден, като поставяли в ъгъла на трапезата храна и за тях.

У нас не отбелязваме най-дългата нощ в годината по специален начин, но я очакваме с нетърпение, защото след нея денят започва да расте, топлите светли коледни празници са на часове разстояние, а пищните тържества за Нова година скоро предстоят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е разликата между резене и копър?

Подходящи ли са за диета доматите?

Ето как приготвят пържените картофки в ресторантите и те винаги са перфектни

Храните, с които най-добре се комбинира сиренето

Ритуали за пари: кои не действат или могат да навредят - ако вярвате

Шанс да промените съдбата си: най-важните години от живота за всяка зодия

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно