Ще познаете ли разликата между вирус и бактерия?

3274
Ще познаете ли разликата между вирус и бактерия?
Снимка: БГНЕС

Вирусите, както и бактериите, са в състояние да причиняват заболявания сред хората, при това в някои случаи фатални. Въпреки това, налице са многобройни разлики, когато се анализират основните им биологични характеристики.

Д-р Фабио Даниел Мендеш изяснява проблема. 

Нека започнем с подчертаване на общите характеристики на вирусите и бактериите. И двете форми могат да причинят заболяване, невидими са с просто око и се размножават бързо за кратък период от време.

Какво представляват бактериите?

Те са живи организми, които имат само една клетка, и се размножават чрез делене. За някои ще бъде чудно и странно, но бактериите невинаги са вредни за хората. Всъщност някои от тях са жизненоважни и полезни за човешкото здраве, като онези, които изграждат чревната флора, помагайки при храносмилането. Те имат мембрана и цитоплазма, но нямат определено ядро. Съществуват и паразитни бактерии – такива предизвикват заболявания като пневмония, холера и т. н.

Колко са големи бактериите?

Бактериите са с размер около 1 хилядна от милиметъра и не може да се видят с просто око. Те са чувствителни към антибиотици - лекарства, използвани за лечение на бактериални инфекции. Има специфични антибиотици за всеки тип или група бактерии.

За колко време минава летният стомашен вирус?

Какво представляват вирусите?

Те не са клетки, а само инфекциозни частици. Мнозина учени даже не смятат вирусите за живи същества. Размножават се, като инфилтрират свой генетичен материал в клетките на даден жив организъм – такива клетки на свой ред започват да произвеждат вируси, освобождавайки инфекциозни частици.

Интересна характеристика на вирусите е, че всеки има специфична клетка-гостоприемник. Някои нападат само растения, други - животни и/или хора. Има и вируси, които атакуват само гъбички и бактерии. Сред заболяванията, причинени от вируси, са: СПИН, треската денга, морбили, хепатит, варицела, covid-19 и грип.

Ако ги сравним като размери, под микроскоп ще установим, че бактериите са много по-големи – около стотина пъти, от вирусите.

Основни характеристики на вирусите

Вирусите са безклетъчни структури. Най-простите екземпляри имат белтъчна обвивка около генетичния материал (той може да бъде рибонуклеинова киселина – РНК, или дезоксирибонуклеинова киселина – ДНК).

Тъй като не са изградени от клетки, те трябва да паразитират в клетка, за да може тя да извърши работата по копирането на техния генетичен материал, размножавайки го в заразения организъм. По този начин се развива въпросното заболяване.

Видове вируси

Класификацията на вирусите взема предвид вида на нуклеиновата киселина, формата на капсида (белтъчната обвивка) и организмите, които може да се подложат на заразяване. Ето основните видове вируси.

Аденовируси: това са вируси, съставени от ДНК, пример за които е вирусът на пневмонията.

Ретровируси: тези вируси са съставени от РНК - пример е HIV-вирусът.

Арбовируси: вруси, които се предават от насекоми - като вируса на треската денга.

Бактериофаги: вируси, които заразяват бактерии.

Микофаги: вируси, които заразяват гъбички.

Важно е да се спомене, че вирусите могат да използват преносители при инфектирането. Например, растения могат да бъдат заразени чрез насекоми, пренасящи вируси.

Лекар: Този вирус може да отключи диабет

Ваксини и лекарства

Специфичните лекарства за унищожаване на бактерии се наричат ​​антибиотици. Вирусите от своя страна не могат да бъдат убити, защото, така или иначе, не са живи същества.

Ето защо срещу вирусите има само антивирусни средства, които спират процеса им на размножаване, като им пречат да достигнат до клетките-гостоприемници - по този начин предотвратяват продължаването на инфекцията.

В много случаи обаче лекарите предписват антибиотици и на пациенти с вирусни инфекции. Причината е, че вирусите отслабват имунната система, което улеснява бактериите да нападнат организма. Предписват се антибиотици именно, за да се предотврати такава атака. Може да се разработят общи, един вид универсални, ваксини срещу бактерии и вируси.

Внимание! Статията е предназначена само да даде информация. Избягвайте самолечение и непременно търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com