За колко време минава летният стомашен вирус?

29552
За колко време минава летният стомашен вирус?
Снимка: iStock

Летните вируси обикновено ни повалят в най-неподходящото време – почивката на морския бряг. Те не само могат да провалят отпуската ни, но и да застрашат здравето ни. Най-уязвими са децата, възрастните хора и страдащите от хронични заболявания, но в определени години комбинацията от замърсена морска вода и мръсни ръце води до множество отпускари, завръщащи се по родните градове с температура и стомашно-чревни проблеми, макар да са зрели хора в отлично здравословно състояние и без хронични заболявания.

Летните вируси не знаят пощада и никой не е в безопасност. Естествено, че може да положите усилия да се предпазите, за да не прекарате отпуската в тоалетната на хотела или в леглото вместо на плажа, тъй като, веднъж повалени от летен вирус, боледуването е достатъчно дълго, за да не ви остави време и желание да се насладите на почивката си. Колко точно дълго? За колко време минава стомашен вирус и има ли смисъл да останем в курортните градчета, след като сме се разболели, или е редно да стегнем куфара и да се отправим към дома, където да се лекуваме от летните вируси, обичащи морето и поразяващи най-вече там? Каква е причината стомашно-чревните разстройства да се проявяват именно най-често на морския бряг, а не в планината? Как да си помогнем или да предпазим семейството си? Още сме в разгара на лятото и в най-отпускарския месец, така че отговорите на тези въпроси ни вълнуват живо.

Причини за летните вируси – защо се разболяваме?

Стомашно-чревните разстройства са основната опасност, която ни дебне на морския бряг. Нито слънчевото изгаряне, нито риска от топлинен или слънчев удар, нито опасността от инциденти в морето не може да се мери като вероятност с летните вируси. Сред основните причини, които водят до стомашно-чревни проблеми, са:

  • Консумация на замърсена храна или вода.
  • Мръсни ръце.
  • Множество бактерии и вируси на местата, на които се струпват много хора – такива всъщност са плажовете.
  • Замърсена с бактерии морска вода. Когато концентрацията на ешерихия коли надмине допустимите граници, къпането в нея е лесен начин да прекарате остатъка от ваканцията в тоалетната и в леглото.
  • Замърсени басейни със съмнителна хигиена, което обаче не е винаги видимо. Бактериите не се виждат с просто око. Възможно е водата да е опасна, дори да изглежда кристално чиста на пръв поглед.
  • Горещото време и фактът, че бактериите и вирусите могат да оцелеят върху предмети дълго време също са сред причините, които улесняват заразяването.

Механизми за разболяване от летни вируси

Как се предават летните вируси? Всъщност не много по-различно от вирусите като цяло. Може да се заразите по следните начини:

  • мръсна вода, храна, ръце – тоест по орален път,
  • въздушно-капков път.

Предпазването е трудно, тъй като на плажа малцина са онези, които мият ръцете си със сапун преди хранене – липсват масово условия за това. Така заразяването е лесно и масово, а методите за превенция често са неизпълними, дори да има вече туристът лоши спомени от летни вируси и провалена отпуска в предходни години и да иска да се предпази.

Още: Как да се предпазим от летните вируси?

Как да разберете, че сте имали нещастието да се заразите именно с летен вирус?

Има ли симптоми, подсказващи, че това, от което страдате, е именно летен вирус? Симптомите на летните вируси са типични и характерни и са свързани най-често с проблеми от страна на стомаха и червата – гадене, повръщане, разстройство, като към тях могат да се прибавят температура, главоболие, усещане за слабост и липса на енергия. Обикновено, ако подобни симптоми се проявят именно по време на лятната отпуска, не е трудно да се досетите, че става въпрос именно за летен вирус. Много по-рядко причината за подобни оплаквания са хранителни натравяния или прекаляване със слънцето.

За колко време минава стомашен вирус?

Сред най-големите терзания за заболелите от летни вируси по време на лятната отпуска е за колко време минава стомашен вирус. Дните, предназначени за море, са броени и никой не би желал да ги изпълни със стоене в леглото или в тоалетната. Дали да си тръгнете, или да останете? Зависи както от общото ви здравословно състояние, тежестта на симптомите, така и от това колко дни ви остават от почивката. Ако ще прекарате седмици на морето, вероятно има достатъчно време, за да се възстановите и да продължите да се радвате на лятото, но ако имате само няколко дни, то по-добре се приберете. Летните вируси не се лекуват за часове. За колко време минава стомашен вирус тогава?

Според официалната информация на РЗИ, които следят за опазване на общественото здраве, най-често летните вируси превземат тялото ни за около 4 дни, след което започва възстановяване. Естествено, посочено е, че продължителността на заболяването зависи и от самия вирус, но като цяло, ако изключим сериозни болести като менингит, до 4 дни са достатъчни, за да се почувствате отново здрави. Проблемът е, че 4 дни са изключително дълго време, когато сте на море са седмица или по-малко. Ето защо е силно препоръчително да се предпазите от летните вируси, доколкото можете, отколкото да се опитвате да се справите с тях.

Още: Педиатърът д-р Масларски със съвети за лечение на най-честите летни вируси при децата

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com