Ще причини ли безкофеиновото кафе по-малко дразнене на стомаха, отколкото кафето с кофеин?

5765
Ще причини ли безкофеиновото кафе по-малко дразнене на стомаха, отколкото кафето с кофеин?
Снимка: Amr Taha / Unsplash

Може би си мислите, че преминаването към безкофеиново кафе ще облекчи неразположенията ви, но кофеинът в кафето не е единственият дразнител. Ако искате да успокоите стомашните си проблеми, помислете за промяна на вида на кафето, което пиете. 

ЗАЩО КАФЕТО ДРАЗНИ?

Кафето притежава определени химикали, които подтикват стомаха ви към свръхпроизводство на киселина. И кофеиновото, и безкофеиновото кафе имат сходни стимулиращи ефекти върху хормона гастрин, който подтиква към отделяне на киселина в стомаха. Свръхпроизводството на киселина изостря симптомите на язвата и причинява киселини при склонните към това лица. Безкофеиновото кафе съдържа по-малко кофеин, така че вероятността да стимулира гастрина е малко по-малка, но все още съдържа другите химикали в различни количества.

Учени разкриха: Това кафе удължава живота!

Не всички компоненти в кафето са стомашни дразнители. Едно от съединенията, N-метилпиридиум или NMP, възпрепятства стомаха да произвежда излишна киселина. Това съединение се развива само по време на процеса на изпичане. Колкото повече е изпечено едно кафе, толкова повече от това съединение се съдържа в него. Ето защо еспресото и другите тъмно изпечени кафета могат да бъдат най-лесни за стомаха. Съществуват безкофеинови варианти на тези тъмнопечени кафета, но не е широко изследвано дали те са по-ефективни или по-малко ефективни за предотвратяване на свръхпроизводството на стомашна киселина. 

5 неща, които доказват, че си струва да пиете по кафе

Слабително действие

Кафето не само стимулира умствената активност, но също така стимулира и червата. При някои хора този лаксативен ефект води до стомашни спазми, подуване на корема и диария. Кофеинът не е единственото съединение, отговорно за този ефект. Когато пиете кафе, тялото ви освобождава храносмилателен хормон, наречен холецистокинин, който може да е отговорен за коремните спазми. Ефектът на кофеиновото кафе върху стимулирането на дебелото черво е с 23% по-силен от ефекта на безкофеиновото кафе. Кафето без кофеин все още е почти толкова силно, колкото и храната, при предизвикването на активността на дебелото черво и има много по-голям ефект от изпиването на чаша вода. 

Ако пиете кафето по това време, ще извлечете само ползи от него

Трябва ли да го пиете?

Предупрежденията да избягвате кафето, ако имате някое от тези състояния, се основаваха на анекдотични данни. Дали ще продължите да консумирате кафе, обикновено или безкофеиново, зависи изцяло от вас и вашия лекар. Ако установите, че кафето влошава симптомите на киселини, опитайте да намалите приема му или да преминете към по-тъмно изпечено кафе. Ако установите, че кафето причинява разхлабени изпражнения, намалете приема му. Преминаването само на безкофеиново кафе едва ли ще реши този проблем.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com