Ще се изненадате: Колко дълго може да оставите котката си сама у дома

1480
Ще се изненадате: Колко дълго може да оставите котката си сама у дома
Снимка: iStock

Котките са доста независими домашни любимци, тъй като не се нуждаят от редовни разходки и престой на открито. Въпреки погрешната им слава, те са изключително привързани към своите стопани. 

Вижте още: Ето колко често трябва да къпете вашите кучета и котки

Котките са домашни любимци, които не изискват много внимание и грижи в сравнение с кучетата, защото не разчитат на нас да ги разхождаме, но този вид независимост не означава, че не жадуват за социален контакт. А именно, котките могат да изпитат скука и стрес, когато бъдат оставени сами за твърде дълго време.

По принцип една възрастна котка може да бъде оставена сама от 24 до 48 часа, при условие че има достъп до храна, вода и чиста кутия за отпадъци“, казва д-р Майкъл Томпсън, водещ ветеринарен лекар и котешки бихевиорист в Pet Food Safety.

Може би се чудите колко дълго можете да оставите котка сама, ако наскоро сте се добили с този домашен  любимец? Важно е да ги оставите да се установят и да се адаптират към новия си дом, преди да ги оставите за една нощ. Всяка котка е различна и някои могат да изпитат повече стрес от други, когато бъдат оставени сами, така че ветеринарният лекар д-р Томпсън препоръчва да изчакате поне три седмици, преди да оставите ново коте само.

Ако вече имате котка и планирате да осиновите друга, уверете се, че се разбират, преди да ги оставите сами. Тази фаза на запознанства може да продължи дни или седмици. Междувременно, ако трябва да напуснете дома, разделете ги в различни части на къщата, всяка със собствена храна, вода и кутия за отпадъци.

Когато става въпрос за малки котенца, те изискват повече внимание и грижи от възрастните котки. В допълнение, те имат по-високо енергийно ниво и се нуждаят от повече социално общуване и време за игра. В идеалния случай те трябва да бъдат оставени без надзор за максимум четири до шест часа.

И накрая, когато обмисляте колко дълго да оставите котката си сама, важно е да претеглите рисковете за физическото и психическото здраве на вашата котка, включително нейната възраст. Котенцата са по-податливи на безпокойство, страх и поведенчески проблеми поради по-високото си ниво на активност и нужда от стимулация. 

Вижте още: Над 90% от мастилата за татуировки съдържат химикали, причиняващи увреждане на органи

Въпреки че възрастните котки спят много и имат способността да се грижат за себе си дълго време, те все те също имат нужда от надзор. Котките също като нас хората изпитват скука, самота и стрес и това може да доведе до поведенчески проблеми като тревожност, депресия или деструктивно поведение. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com