Сокът, който прочиства, премахва токсините и на дава силна енергия

15354
Сокът, който прочиства, премахва токсините и на дава силна енергия
Снимка: iStock/Guliver

В тази статия ще ви представим изключително полезните свойства на цвеклото и колко благоприятно въздейства то върху организма ни.

На първо място нека ви запознаем с това какво съдържа в себе си самият зеленчук. Съдържанието му се състои от богата смесица между протеини, фибри, нитрати, нисък процент на мазнини и калории, витамини от група C и B,  магнезий, калий, желязо, фосфор, висок процент на манган и фолиева киселина. Този зеленчук има много процент на захари. Сами може да видите колко много ползи могат да се извлекат от дневния прием на цвеклото. Освен лечебните си свойства, то може да бъде използвано и като оцветител при някои видове храни.

Сега накратко ще ви обясним какви на какви ползи можете да се радвате след приема на сок от червено цвекло. Ако все пак вкусът му не ви допада, винаги може да го смесите с допълнителен сок от морков, портокал или нещо друго по ваш избор. Така, освен че ще е по приятно за вкусовите ви рецептори, ще обогатите и дневната си доза витамини. Сокът от цвекло може да е полезен в няколко области: сърдечно-съдова система, физическо здраве, храносмилателна система, възпаления, когнитивни функции, чудесен при диети, ракови болести, подобрява зрението, подобрява вида на кожата и други. Говорейки за сърдечно-съдова система, цвеклото е способно да нормализира кръвното налягане. Що се отнася до физическото здраве, ако сте спортисти, може да приемате сок от цвекло около 2 часа преди тренировка, тъй като това ще ви зареди с енергия. Зеленчукът носи своите ползи и при храносмилането: ако страдате от запек или проблеми с черния дроб, хубаво е да приемате сварено цвекло. Сокът от цвекло действа и противовъзпалително, тъй като съдържа пигменти с беталаини, което значително ще намали неприятните усещания. Чудесен е за режими и диети, понеже разполага с ниско съдържание на калории и мазнини, но заради фибрите в състава му ще се чувствате заситени, без да е нужно да приемате много храна. И на последно място, но не последно по значение, сокът от цвекло ще подобри вида на кожата ви заради наличието на витамин C и B в състава си. Това предполага бледата кожа да получи руменина и раните да зарастват по – бързо. Ако искате сияйна, гладна, еластична и мека кожа, задължително добавете цвеклото в ежедневното си меню!

Съхранявайте зеленчука в хладилник, ако искате да го запазите за по – дълго време. При стайна температура ще издържи не повече от една седмица. Наблюдавайте състоянието му периодично и ако забележите развалени участъци, премахнете ги, за да не засегнат здравите площи. А сега тичайте до магазина!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com