Според диетолози тези храни намаляват желанието за сладко

1792
Според диетолози тези храни намаляват желанието за сладко
Снимка: iStock/Guliver

Консумацията на големи количества храни, съдържащи захар, води не само до наднормено тегло и проблеми с талията. Сладките изкушения вредят и на кожата ви, водейки до преждевременното ѝ стареене. Те оказват неблагоприятно въздействие и на здравето, създавайки благодатно поле за поява на редица заболявания.

Ограничаването на консумацията на захар и захарни изделия намалява както риска от наднормено тегло, така и този от здравословни проблеми. Това обаче е нелека задача, ако обичате сладко и сте свикнали да консумирате големи количества. Диетолозите могат да ви помогнат в осъществяването ѝ чрез списък с храни и чрез съвети, които редуцират желанието ви да похапнете нещо сладко.

Кои храни намаляват желанието за захар?

  • Според диетолога Ейми Гудсън обилната закуска, богата на протеини и витамини, редуцира риска да изядете парче торта преди обяд, тъй като ще ви държи сити. Тя препоръчва омлет, яйца, сирене – източници на протеини по избор, гарнирани с голяма порция салата и плод за десерт. Комбинацията ще ви държи сити до обяд и ще устоите на изкушението да изядете нещо сладко или тестено.
  • Същият лекар препоръчва лъжичка чисто и неподсладено фъстъчено масло вместо лъжица захар или друг сладък продукт, твърдейки, че то ще задоволи глада за сладко и ще ви помогне да не се подадете на изкушението.
  • Гладът за сладко може да притъпите и с хитър трик – кисело мляко с лъжичка канела. Бъдете внимателни, ако сте с ниско кръвно, тъй като комбинацията оказва влияние на налягането и го понижава.
  • Заменете газираните напитки, които съдържат огромни количества захар, с прясно изцеден плодов сок, а още по-добре – изяжте плода, не го пийте. Така ще доставите фибри на организма си и ще подобрите храносмилателните процеси.
  • Ядките също редуцират желанието ви да изядете огромна паста. Хрупайте ги в количества от около 30 грама, ако се притеснявате за теглото си, тъй като са висококалорични.
  • Имайте предвид, че недостигът на определени минерали в организма се проявява като глад за захарни храни. Такива са хром и магнезий. За да си набавите магнезий, организмът ви дава знак, че ви се яде шоколад. Вместо него хапнете един банан. Това ще задоволи нуждата ви от захар и ще повиши нивата на магнезий в тялото ви. За да не изпитвате вълчи глад към захарни изделия, добавете към дневното си меню храни, богати на магнезий и хром, а при доказан с лабораторно изследване недостиг, обсъдете с лекаря си и прием на подходящи добавки или медикаменти. Храните, богати на хром, които да добавите към менюто си, са сурови ядки, домати, боб, броколи, яйца, боровинки, зеле. Хромът е ключов минерал за производството на инсулин. Не се лишавайте от него, ако искате да съхраните фигурата и здравето си.
  • Други минерали, чиито недостиг води до неустоимо желание за хапване на сладки храни, са фосфорът и сярата. Не пропускайте да си ги набавяте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com