„Страната на изгряващото слънце“ – защо това е прякор на Япония?

2912
„Страната на изгряващото слънце“ – защо това е прякор на Япония?
Снимка: iStock

Със сигурност сте чували, че Япония се нарича „Страната на изгряващото слънце“, а твърде възможно е и самите вие да я наричате така, без да знаете защо това е другото и неофициално име на тази азиатска страна.

Защо Япония се нарича „Страната на изгряващото слънце“?

Различни са теориите, които отговарят на въпроса защо наричаме Япония така. Сред тях има както исторически, така и свързани с езика и дори митологични.

Япония пуска нов вид виза: Вижте кой може да кандидатства

  • Ако погледнете от Китай, ще изглежда така сякаш слънцето изгрява от посоката на Япония. Китайците виждали именно това и наричали Япония „Страната на изгряващото слънце“. И макар този факт да е сред причините да наричат Япония „Страната на изгряващото слънце“, той не е основният.
  • Японският език използва три азбуки: хирагана, катакана и канджи, като последната е колекция от знаци, използвани за писане на съществителни, глаголи и прилагателни, при която всеки символ означава дума. Ако разгледаме думата „Япония“ в канджи: 日 本 или нихон, ще видим, че символът канджи 日 означава слънце, докато знакът 本 означава произход. Когато се анализират заедно, канджито за Япония буквално се превежда като „слънчев произход“. Японците също наричат страната си „Нипон“ или „Нихон“, което буквално преведено означава „източник на слънцето“, откъдето идва и прозвището на Япония „Страната на изгряващото слънце“.
  • Сред причините Япония да се назовава така е и популярен мит за сътворението, който обяснява защо Япония днес я наричаме „Страната на изгряващото слънце“.

Митът, заради който Япония е наричана „Страната на изгряващото слънце“

Японският мит за сътворението разказва за Аматерасу – дъщерята на благочестива двойка, превърнала се в слънцето. Според мита светът е бил кално море, покрило цялата земя. Боговете Изанаги и Изанами се чудили какво има под калното море и като издърпвали бучки нагоре, за да открият истината, образували островите на Япония.

Благочестивата девойка заживяла на острова и се сдобила с рожби, една от които – Аматерасу, става слънцето, а другата дъщеря – луната. Според мита слънцето Аматерасу ражда син, който става първият император на Япония. Не е случайно, че от древните цивилизации до днес японците наричат императора „син на Слънцето“ и го считат за такъв. Така Япония получава и прозвището „Страната на изгряващото слънце“.

Кой е най-големият остров на Япония

Любопитни факти, свързани с прозвището на Япония „Страната на изгряващото слънце“

Флагът на Япония, който е официален за страната от 1999 година, представлява и символизира именно стилизирано слънцето заради начина, по който наричат Япония – „Страната на изгряващото слънце“.

Макар да изглежда елементарна стилизация, знамето всъщност има дълбоко културно значение – официалното име на знамето е Nisshōki, а неофициално се нарича от местните ​​Hinomaru или слънчев кръг, а някои историци смятат, че версия на сегашното знаме на Япония съществува от дванадесети век, което красноречиво сочи, че още в онези далечни времена японците тачели прозвището на страната си и то играело ключова роля в историята и развитието на държавата, а слънцето е било и остава част от традициите, културата, началото и сътворението на Япония, за която смело можем да кажем, че е по-известна и споменавана по-често неофициално като „Страната на изгряващото слънце“, отколкото като Япония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...